avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Alee de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Alee de servitute

Buna ziua.
Am un teren de aproximativ 500m la care accesul se poate face pe o alee de servitute constituita cu vecinii mei ( fratii mei). Pentru a ajunge la terenul meu trebuie sa patrund pe aceasta alee ( aleea este de 4 metri fiind impartita in doua, fiecare vecin contribuind cu 2 m. In actele de vanzare-cumparare este stipulat ca toti avem drept de acces pe aceasta alee.) In urma unor lucrari de canalizare ale fratelui meu (eu neavand legatura cu lucrarea) acesta a deteriorat aleea si a fost nevoit sa efectueze lucrari de reparatie. Acum el pretinde ca eu trebuie sa platesc in mod egal cu ceilalti proprietari lucrarile de reparatie cu toate ca eu in acte detin alee de servitute doar in dreptul terenului meu.

Art. 765 noul cod civil.
Regulile privind exercitarea şi conservarea servituţii
(1) În lipsa vreunei prevederi contrare, proprietarul fondului dominant poate lua toate măsurile şi poate face, pe cheltuiala sa, toate lucrările pentru a exercita şi conserva servitutea.
(2) Cheltuielile legate de conservarea acestor lucrări revin celor 2 proprietari, proporţional cu avantajele pe care le obţin, în măsura în care lucrările efectuate pentru exerciţiul servituţii sunt necesare şi profită inclusiv fondului aservit.

Problema este ca fratele meu doreste sa imi interzica accesul pe alee in cazul in care nu vreau sa platesc o sa inchida poarta si imi va interzice accesul.

As dori sa stiu daca interzicerea accesului pe aceasta alee de servitute ( pe care am drept legal sa patrund) reprezinta tulburare de posesie si ce pot face in acest sens.

Cel mai recent răspuns: Cabinet avocat Mihai Gaita , Avocat 18:33, 24 Februarie 2012
Aş opina că nu putem vorbi despre tulburare de posesie.

Dreptul de servitute vă îndreptăţeşte să aveţi folosinţa limitată a bunului, dar nu şi posesia acestuia în înţelesul legii penale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitutea, obligatii, cine este proprietarul fondului dominant si cine al fondului aservit? cyan cyan Cine este proprietarul fondului dominant si cine este proprietarul fondului aservit in cazul servitutii de traversare si trecere potrivit art. 755-772 din ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute dsubti dsubti Buna ziua. Va rog sa ma ajuati cu un raspuns referitor la urmatoarea speta. Detin un teren cu iesire la drum. Vecinul din spatele meu nu beneficiaza de aceasta ... (vezi toată discuția)
Am cumparat recent o parcele de teren si mi-a fost transmis si ... Laurentiu1. Laurentiu1. Am cumparat recend o parcele de teren si mi-a fost transmis si dreptul de servitute asupra imobilului cu dumarul cadastral.... inscris in cartea funciara ...cu ... (vezi toată discuția)