avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum de servitute

Buna ziua. Va rog sa ma ajuati cu un raspuns referitor la urmatoarea speta. Detin un teren cu iesire la drum. Vecinul din spatele meu nu beneficiaza de aceasta facilitate si m-a rugat pe mine sa-i ofer accesul, el cedandu-mi din terenul lui. Oferindu-i lui aceasta posibilitate eu sunt nevoit sa fac cheltuieli suplimentare (cheltuielile aferente gardului nu le mai pot imparti cu vecinul). Pe de alta parte, valoarea terenului de la strada este mai mare decat cea a terenului din spate. Intrebarea este cum se poate face echivalenta, exista o lege care reglementeaza acest schimb si compensatiile aferente? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Claudiuclaudiu1 , utilizator 15:00, 28 Septembrie 2018
Da, exista codul civil care reglementeaza chestiunea, imparteala si cheltuielile se determina in mod amiabil, iar in caz de neintelegere, prin instanta de judecata. Spre exemplu, art.765 C.civ., cu titlul marginal Regulile privind exercitarea şi conservarea servituţii ne spune ca:
(1) În lipsa vreunei prevederi contrare, proprietarul fondului dominant poate lua toate măsurile şi poate face, pe cheltuiala sa, toate lucrările pentru a exercita şi conserva servitutea.
(2) Cheltuielile legate de conservarea acestor lucrări revin celor 2 proprietari, proporţional cu avantajele pe care le obţin, în măsura în care lucrările efectuate pentru exerciţiul servituţii sunt necesare şi profită inclusiv fondului aservit.

Pentru alte amanunte, a se vedea art.755-772 C.civ.
Multumesc mult pentru raspuns. O zi buna!
Buna ziua. Am un teren de 1000 mp care este deservit de un drum servitute cu latimea de 3 m si o lungime de 100 ml.
Intrebarea mea este: pot obtine autorizatii pt gard, put, fosa si casa? Daca da in ce conditii.
Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2018
Claudiuclaudiu1, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitutea, obligatii, cine este proprietarul fondului dominant si cine al fondului aservit? cyan cyan Cine este proprietarul fondului dominant si cine este proprietarul fondului aservit in cazul servitutii de traversare si trecere potrivit art. 755-772 din ... (vezi toată discuția)
Am cumparat recent o parcele de teren si mi-a fost transmis si ... Laurentiu1. Laurentiu1. Am cumparat recend o parcele de teren si mi-a fost transmis si dreptul de servitute asupra imobilului cu dumarul cadastral.... inscris in cartea funciara ...cu ... (vezi toată discuția)
Obligatii de plata cale servitute vivi23ro vivi23ro Ce obligatii de plata si cum pot fi stabilite pentru un proprietar care foloseste o cale de servitute pentru a ajunge la proprietatea lui, fata de cheltuielile ... (vezi toată discuția)