avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... obligatii de plata cale servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

obligatii de plata cale servitute

Ce obligatii de plata si cum pot fi stabilite pentru un proprietar care foloseste o cale de servitute pentru a ajunge la proprietatea lui, fata de cheltuielile de intretinere ale acestei cai de servitute, apartinand unei alte proprietati? In baza carei legi/articol
in curtea unui imobil cu 3 etaje se afla un casa , care in trecut era impartita in 2 , cu 2 proprietari, acum aceluiasi proprietar, aceasta nu are alta iesire decit prin casa scarii imobilului, imobilul a fost recent renovat , cu zugraveala, etc, cel din curte refuza sa platesca cota corespunza toare din zugraveala , curent casa scari, as dori legea prin care este specificat ca cei care folosesc partile la comun ale imobilului trebuie sa contribuie la plata lor
multunesc
Cel mai recent răspuns: vivi23ro , utilizator 13:36, 31 Octombrie 2010
Noţiune

Art.755 - (1) Servitutea este sarcina care grevează un imobil, pentru uzul sau utilitatea imobilului unui alt proprietar
(2) Utilitatea rezultă din destinaţia economică a fondului dominant sau constă într-o sporire a confortului acestuia.

Obligaţii în sarcina proprietarului fondului aservit

Art.759 - (1) Prin actul de constituire se pot impune în sarcina proprietarului fondului aservit anumite obligaţii pentru asigurarea uzului si utilităţii fondului dominant.
(2) În acest caz, sub condiţia notării în cartea funciară, obligaţia se transmite dobânditorilor subsecvenţi ai fondului aservit.


Reguli privind exercitarea şi conservarea servituţii

Art.765 - (1) În lipsa vreunei prevederi contrare, proprietarul fondului dominant poate lua toate măsurile şi poate face, pe cheltuiala sa, toate lucrările pentru a exercita şi conserva servitutea.
(2) Cheltuielile legate de conservarea acestor lucrări revin celor doi proprietari, proporţional cu avantajele pe care le obţin, în măsura în care lucrările efectuate pentru exerciţiul servituţii sunt necesare şi profită inclusiv fondului aservit.

Deci: Suprafata comuna a blocului este de x metri patrati. Servitutea D-voastra este de y metri patrati. D-voastra va revine y/x din cheltuielile pentru acea suprafata. Dar daca folositi iluminarea unui bec de pe casa scarilor? Platiti si aici, omeneste.


deci sa inteleg ca cel din curte care trece prin casa scarii imobilului si nu plateste nici fond rulment nici lumina casa scarii are obligatia sa o faca? casa are aceiasi adresa cu imobilul, apartine blocului, are in curte 2 camere si in bloc 2 bai, daca n u ar fi avut nimic in bloc hai sa zicem ca nu avea prea multe cu blocul ....(nu eu sint proprietara noi adunam banii pt intretinere..) in ce mod se poate obliga aceasta persoana sa plateasca
Ultima modificare: Duminică, 31 Octombrie 2010
vivi23ro, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute de trecere CARMENSANDRU CARMENSANDRU Am cumparat o casa si am prin curtea vecinilor servitute de trecere ( curtea mea este 30 m mai in spate). In fata casei am 1.90 m, pana la granita cu vecinul, ... (vezi toată discuția)
Servitutea, obligatii, cine este proprietarul fondului dominant si cine al fondului aservit? cyan cyan Cine este proprietarul fondului dominant si cine este proprietarul fondului aservit in cazul servitutii de traversare si trecere potrivit art. 755-772 din ... (vezi toată discuția)
Litigiu puni puni Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Vecinul meu a decedat iar casa a fost vanduta. Noul proprietar doreste sa intabuleze un garaj din ... (vezi toată discuția)