avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Litigiu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Litigiu

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Vecinul meu a decedat iar casa a fost vanduta. Noul proprietar doreste sa intabuleze un garaj din curtea sa care a fost construit fara autorizatie de catre vechiul proprietar. Mi s-a solicitat acordul pentru obtinerea unei autorizatii de constructie pentru garajul respectiv. As dori sa stiu daca sunt obligata sa-i dau acordul sau pot fi data in judecata in cazul in care refuz. A venit cu un notar sa-mi dau acordul, in actul prezentat de notar era specificat faptul ca trebuie sa acordam servitute de trecere tuturor institutiilor abilitate statului. As dori sa stiu ce implica acest lucru. Eu nu am semnat, mai bine zis parintii mei caci despre ei este vorba, ei fiind batrani(si nu am vrut sa-i las sa semneze fara sa fiu de fata) si ne-au dat in judecata. Va rog sa-mi spuneti ce este de facut, sunt sau nu obligata sa-i dau acordul.
Stimata doamna, acordul pentru obtinerea unei autorizatii de constructie pentru garaj, nu are nimic comun cu acordul de servitute de trecere tuturor institutiilor abilitate ale statului.
Dreptul de servitute este reglementat in art. 755 – art. 772 N.C.Civ.
Servitutea este sarcina care greveaza un imobil pentru uzul sau utilitatea imobilului unui alt proprietar. De regula, servitutea presupune doua imobile apartinand unor proprietari diferiti, dintre care unul (dintre imobile) este fondul dominant, iar cel care ``suporta servitutea`` este fondul aservit. Pot fi insa si situatii in care servitutile sa aiba caracter reciproc. In art. 755 alin. (2) al noului Cod civil se mentioneaza ca fondul dominant poate, prin constituirea servitutii, sa-si sporeasca utilitatea economica sau confortul.
Servitutea se poate constitui numai pe temeiul unui act juridic ori prin uzucapiune.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Decembrie 2013
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
Ati pastrat o copie a actului? trebuia sa fi mers cu el la un avocat atunci. Acum ar trebui sa mergeti sa vedeti cum sa nu platiti cheltuieli de judecata.
E ciudata exprimarea de servitute, dar un drept temporar de trecere trebuie dat si e mai mult o formalitate, vine inspectorul 5 minute si se uita la garaj, atat.
Servitutea poate fi si conta cost. Dar era bine sa nu se fi ajuns la proces...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute de trecere CARMENSANDRU CARMENSANDRU Am cumparat o casa si am prin curtea vecinilor servitute de trecere ( curtea mea este 30 m mai in spate). In fata casei am 1.90 m, pana la granita cu vecinul, ... (vezi toată discuția)
Obligatii de plata cale servitute vivi23ro vivi23ro Ce obligatii de plata si cum pot fi stabilite pentru un proprietar care foloseste o cale de servitute pentru a ajunge la proprietatea lui, fata de cheltuielile ... (vezi toată discuția)
Pot sa dau in judecata statul? jonel jonel Doctrina defineste servitutea ca fiind dreptul real principal derivat, perpetuu si indivizibil, constituit asupra unui imobil numit fond aservit, pentru uzul ... (vezi toată discuția)