avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servitute de trecere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servitute de trecere

Am cumparat o casa si am prin curtea vecinilor servitute de trecere ( curtea mea este 30 m mai in spate). In fata casei am 1.90 m, pana la granita cu vecinul, iar proprietatea lor are doar un nr. topo, nu are dezmembrata servitutea. Intrarea in curte se face printr-o poarta de metal oribila , iar la 1,5 m de poarta se afla casa lor. Acolo servitutea are 2.15m, apoi are scari pe servitute, si latimea servitutii scade la 1.80m.
Intrebare: care este latimea legala a unei servituti si daca are dreptul sa aiba acele scari acolo ( el pretinde ca sunt acolo din anul 2000 cand s-a construit casa lui, si apar si pe proiectul de constructie , a noastra fiind construita in 2008) .
Intrebare: doreste sa-si construiasca un garaj, la granita dintre cele 2 proprietati,fara proiect bineinteles. ce pot sa fac, sau care este legea in aceasta situatie???
Va multumesc
NOUL COD CIVIL PREVEDE:.
. Orice teren si/sau constructie situat in intravilan, cu oricare din destinatiile avute la data preluarii, precum si orice bun mobil devenit imobil prin incorporare in aceasta constructie, Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate. Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie. (autorecuzarea)- Institutia prin care persoana incopatibila se abtine sa participe in procesul penal,Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie. 1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen. Definitie: servitutea este sarcina care greveaza un imobil pentru uzul sau utilitatea imobilului unui alt proprietar. De regula, servitutea presupune doua imobile apartinand unor proprietari diferiti, dintre care unul (dintre imobile) este fondul dominant, iar cel care ``suporta servitutea`` este fondul aservit. Pot fi insa si situatii in care servitutile sa aiba caracter reciproc. In art. 755 alin. (2) al noului Cod civil se mentioneaza ca fondul dominant poate, prin constituirea servitutii, sa-si sporeasca utilitatea economica sau confortul.
Constituire: servitutea se poate constitui numai pe temeiul unui act juridic ori prin uzucapiune.
Clasificare:
- servituti aparente si servituti neaparente, dupa cum ele sunt determinate printr-un semn vizibil (o usa, o fereastra, etc.), sau nu (servitutea de a nu construi peste o anumita inaltime);
- servituti continue si servituti necontinue, in functie de modul de exercitare, care poate fi continuu, fara fapta omului (servitutea de vedere) sau necontinuu, unde este necesar faptul actual al omului (servitutea de trecere);
- servituti pozitive si servituti negative, cele pozitive implicand exercitarea partiala a unor prerogative ale dreptului de proprietate asupra fondului aservit, iar servitutile negative fiind acelea potrivit carora proprietarul fondului aservit este obligat sa se abtina de la exercitarea unora dintre prerogativele dreptului sau de proprietate (ex. servitutea de a nu construi).
Obligatiile in sarcina proprietarului fondului aservit sunt, in principal, cele care privesc respectarea obligatiilor asumate pentru asigurarea uzului si utilitatii fondului dominant precum si notarea in cartea funciara, iar obligatia se transmite, pe aceasta cale, dobanditorilor subsecventi ai fondului aservit. Cat priveste abtinerea proprietarului fondului aservit de a impiedica exercitarea servitutii, aceasta nu poate impiedica pe proprietarul fondului aservit de a schimba locul prin care se exercita servitutea, in masura in care exercitarea servitutii ramane la fel de comoda pentru proprietarul fondului dominant.
Drepturile si obligatiile proprietarului fondului dominant, sunt, in principal:
- dreptul de a lua toate masurile si de a face pe cheltuiala sa toate lucrarile pentru a exercita si a conserva servitutea;
- obligatia de a nu agrava situatia fondului aservit si de a nu cauza prejudicii prin exercitarea servitutii.


O servitute de trecere se constituie prin convenţie hotărâre judecătorească şi mai nou, uzucapiune. D-voastră spuneţi că aveţi o servitute de trecere prin curtea vecinilor- este arătată această servitute în contract de v. c al d-voastră, că aveţi insituită în favoarea imobilului d-voastră această sarcină şi grevează fondul vecinului , ca sarcină, ambele sunt sau nu trecute în C.F, în partea B şi C ? Dacă sunt trecute, astfel, deci în regim de C.F, aveţi trecută şi lăţimea acestei servituţi, şi în consecinţă puteţi să v-o apăraţi, împotriva fondului aservit. Lăţimea unei servituţi se dă prin aprecierea utilităţii ei, pentru categoria de imobil pe care o aveţi, deci câte persoane cca o folosesc şi dacă maşinile de pompieri , salvarea, au acces
Faptul că vecinul construieşte fără autorizaţie este problema între el şi unitatea administrativă.Doar în cazul în care sunteţi direct vătămată, aveţi posibilitatea de a vă adresa întâi primăriei şi apoi instanţei.
da, este trecut in actul de dezmembrare a celor 2 imobile, , dar este trecut la modul general, citez "fondul dominant 1241-2, are acces auto si cu piciorul pe drumul de servitute al aservitului 1241-1". Deci, nu este nici in actul de dezmembrare nici o cota, care sa-mi arate de fapt cat este aceasta servitute. Probabil, toate acestea deoarece nu au dezmembrata servitutea. Ei au toata parcela de 313 mp, pe un nr. topo. si trebuie sa verific, sa vad daca este trecuta fraza cu servitutea si in CF.
Ultima modificare: Vineri, 13 Aprilie 2012
CARMENSANDRU, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute de trecere si bariera daniel_vasile daniel_vasile Buna ziua, Am cumparat un imobil cu servitute de trecere pe un teren.Acum proprietarul terenului vrea sa puna o bariera pe drum cu acces cu cartela platita ... (vezi toată discuția)
Acte de vanzare cumparare adomelu adomelu buna ziua. bunica mea are un act de vanzare cumpararepe un teren intravilanavand ca vecini pe o sora de a ei. intrebarea mea este daca actele de vanzare ... (vezi toată discuția)
Acces dezmembrare aliaz aliaz Buna ziua, Sunt proprietarul unui teren cu suprafata de aprox. 1500 mp (lungime aprox. 150 m, latime aprox. 10 m). Am gasit cumparator pentru jumatatea ... (vezi toată discuția)