daniel_vasile a scris:
Buna ziua,
Am cumparat un imobil cu servitute de trecere pe un teren.Acum proprietarul terenului vrea sa puna o bariera pe drum cu acces cu cartela platita sau portar , inca nu stiu.Are dreptul sa instaleze aceasta bariera?Multumesc
Indiferent de faptul că aţi cumpărat terenul cu dreptul de servitute deja existent sau că dreptul de servitute s-a constituit în însuşu cuprinsul contractului prin care aţi cumpărat terenul, dreptul de servitute trebuie exercitat în condiţiile stabilite prin titlul din care el a luat naştere.
Ulterior constituirii dreptului de servitute, proprietarul fondului aservit (adică al terenului peste care se face trecerea) nu poate impune proprietarului fondului dominant (acest fond fiind cel în favoarea căruia s-a instituit dreptul de servitute) alte obligaţii decît cele prevăzute în titlul respectiv. Mai mult, pentru a fi opozabile terţilor, acele obligaţii trebuiau înscrise în cartea funciară (a fondului dominant în partea a doua a cărţii, iar a fondului aservit în partea a treia, la sarcini).
Aşa cum aţi prezentat cazul, proprietarul fondului aservit vrea să transforme, practic, dreptul de servitute într-o sursă permanentă de venituri, schimbînd natura de drept real a servituţii într-un drept personal - acela de locaţie, de folosire cu titlu oneros a unei suprafeţe din terenul său de către cei în favoarea cărora a fost instituit dreptul de servitute.
Faptul că între timp s-au schimbat proprietarii fondului dominant nu înseamnă că proprietarul fondului aservit poate stabili alte reguli în privinţa acestora. Dreptul de servitute este constituit nu în favoarea proprietarilor, ci în favoarea terenurilor care beneficiază de dreptul de servitute. Schimbarea proprietarilor acestor terenuri, după cum şi schimbarea proprietarului fondului aservit, nu are niciun efect asupra dreptului.
Părerea mea este că vă puteţi opune acestei măsuri dacă ea impune cheltuieli suplimentare din partea dumneavoastră sau dacă îngreunează exercitarea dreptului de servitute.
Liviu S.Bordaş