Actiunea in servitute
Art 576 C civ defineste servitutea ca fiind o sarcina impusa asupra unui imobil pt uzul si utilitatea unui imobil avand un alt proprietar.
Imobilul in favoarea caruia exista servitutea se numeste fond dominant iar imobilul asupra caruia exista servitutea se numeste fond aservit.
Servitutea reprezinta un dezmembramant al dreptului de proprietate, cu caracter perpetuu si indivizibil. Este un drept real asupra lucrului altuia.
Servitutea se aplica numai bunurilor imobile prin natura lor nu si imobilelor prin destinatie, nu poate fi despartita de fond si nu poate fi instrainata, urmarita , ipotecata, singura si independent de fondul al carui accesoriu este.In mod normal, servitutea dureaza cat dureaza si imobilele dar partile , prin vointa lor, pot limita sau conditiona efectul acesteia in timp.
Clasificarea servitutilor:
Dupa modul de constituire: - naturale ( serv de izvor, de scurgere a apelor naturale, de granituire).
- legale ( art 607,609, 610, 611-614,615-619, 616-619 C civ)
- stabilite prin fapta omului, adica prin contract, titlu, testament, uzucapiune-si prin destinatia proprietarului
Pentru prezervarea servitutii, proprietarul fondului dominant are la indemana doua actiuni: actiunea confesorie de servitute si actiunea posesorie in complangere.
Proprietarul fondului aservit are si el la indemana doua actiuni : actiunea negatorie prin care contesta existenta servitutii si actiunea posesorie pentru incetarea tulburarii de posesie.
Actiunile ce au ca obict servituti sunt de competenta judecatoriei in a carei raza se afla imobilele ( art 13 C pr civ ).
Asa cum prevede art 618 C civ, in conditiile constituirii unei servituti de trecere trebuie sa se aleaga trecerea prin locul care ar pricinui cea mai mica paguba. Asadar trebuie sa se tina seama si de interesele proprietarului fondului aservit si de nevoia celui care reclama trecerea.
Servitutea de trecere nu este o servitute gratuita, proprietarul fondului aservit urmand sa primeasca o despagubire proportionala cu cu pagubele ocazionate prin constituirea servitutii de trecere.
Despagubirea trebuie calculata ca echivalent al terenului luat din folosinta proprietarului