avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DRUM DE SERVITUTE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DRUM DE SERVITUTE

Buna ziua!
Sunt detinatorul unei proprietati de circa 1400mp.In urma cu aproximativ 5 ani,accesul meu catre drumul public a fost intrerupt fara nici o hotarare judecatoreasca,drum care a fost folosit de peste 30 de ani,dar, nu pe cai legale,nefigurand in nici un fel de acte,acesta apartinand altui proprietar.Acest proprietar a vandut acel lot,bineinteles altui proprietar,care mi-a interzis accesul la proprietate blocandu-l printr-un gard fara a avea la dispozitie o hotarare judecatoreasca.Acesta de pe urma la randul sau a vandut altui proprietar care a construit o casa in paralel cu drumul mentionat.In prezent nu am nici un fel de acces la drumul public,de mai bine de 4 ani.Nu am mai putut sa-mi intretin proprietatea si nici locuinta.Astfel as dori sa actionez in instanta pt a dobandi o cale de acces,intrebarea mea fiind:cum credeti ca ar trebui sa procedez in acest caz?Credeti ca as putea dobandi un drum de servitute?
Cel mai recent răspuns: probleme , utilizator 22:01, 17 Iulie 2008
Cine este proprietarul tabular al drumului de acces?

Puteti sa actionati in instanta pentru servitutea locului infundat. In cadrul procesului se va efectua o expertiza din care sa rezulte ca nu aveti alt loc de trecere la proprietatea dumneavoastra.
Succes!
Actiunea in servitute
Art 576 C civ defineste servitutea ca fiind o sarcina impusa asupra unui imobil pt uzul si utilitatea unui imobil avand un alt proprietar.
Imobilul in favoarea caruia exista servitutea se numeste fond dominant iar imobilul asupra caruia exista servitutea se numeste fond aservit.
Servitutea reprezinta un dezmembramant al dreptului de proprietate, cu caracter perpetuu si indivizibil. Este un drept real asupra lucrului altuia.
Servitutea se aplica numai bunurilor imobile prin natura lor nu si imobilelor prin destinatie, nu poate fi despartita de fond si nu poate fi instrainata, urmarita , ipotecata, singura si independent de fondul al carui accesoriu este.In mod normal, servitutea dureaza cat dureaza si imobilele dar partile , prin vointa lor, pot limita sau conditiona efectul acesteia in timp.
Clasificarea servitutilor:
Dupa modul de constituire: - naturale ( serv de izvor, de scurgere a apelor naturale, de granituire).
- legale ( art 607,609, 610, 611-614,615-619, 616-619 C civ)
- stabilite prin fapta omului, adica prin contract, titlu, testament, uzucapiune-si prin destinatia proprietarului
Pentru prezervarea servitutii, proprietarul fondului dominant are la indemana doua actiuni: actiunea confesorie de servitute si actiunea posesorie in complangere.
Proprietarul fondului aservit are si el la indemana doua actiuni : actiunea negatorie prin care contesta existenta servitutii si actiunea posesorie pentru incetarea tulburarii de posesie.
Actiunile ce au ca obict servituti sunt de competenta judecatoriei in a carei raza se afla imobilele ( art 13 C pr civ ).
Asa cum prevede art 618 C civ, in conditiile constituirii unei servituti de trecere trebuie sa se aleaga trecerea prin locul care ar pricinui cea mai mica paguba. Asadar trebuie sa se tina seama si de interesele proprietarului fondului aservit si de nevoia celui care reclama trecerea.
Servitutea de trecere nu este o servitute gratuita, proprietarul fondului aservit urmand sa primeasca o despagubire proportionala cu cu pagubele ocazionate prin constituirea servitutii de trecere.
Despagubirea trebuie calculata ca echivalent al terenului luat din folosinta proprietarului
Ultimul dintre proprietari este tabular al acestui drum.Credeti ca acesta va trebui chemat in instanta?
MULTUMESC MULT!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute de trecere si bariera daniel_vasile daniel_vasile Buna ziua, Am cumparat un imobil cu servitute de trecere pe un teren.Acum proprietarul terenului vrea sa puna o bariera pe drum cu acces cu cartela platita ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere liamic43 liamic43 Care ar fi temeiul de drept al proprietarului unui fond [u]aservit[/u] să solicite constituirea(obligarea ) unui drept de servitute sau stabilire limite ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere cu sau fara despagubiri _adi_ _adi_ Bunicul a detinut o parcela de teren de 6000m inainte de 1990. A vandut 1000m in 1991 ( casa si terenul de langa casa) S-a facut in asa fel schita terenului ... (vezi toată discuția)