avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... servitute de trecere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

servitute de trecere

Care ar fi temeiul de drept al proprietarului unui fond aservit să solicite constituirea(obligarea ) unui drept de servitute sau stabilire limite pentru trecerea unui proprietar, fond dominant ?
Cel mai recent răspuns: Tirlea Andrei , Consilier juridic 11:09, 12 Martie 2013
Art. 617 Noul Cod Civil

Dreptul de trecere

(1) Proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu.

(2) Trecerea trebuie să se facă în condiţii de natură să aducă o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate asupra fondului ce are acces la calea publică; în cazul în care mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea se va face pe fondul căruia i s-ar aduce cele mai puţine prejudicii.

(3) Dreptul de trecere este imprescriptibil. El se stinge în momentul în care fondul dominant dobândeşte un alt acces la calea publică.
Am şi subliniat-nu este vorba despre dreptul unui fond înfundat de a solicita drept de trecere ci este vorba despre dreptul unui fond pe care se trece , deci fond aservit, care să solicite stabilirea acestui drept. pentru ca să nu mai fie deranjat de proprietarul fondului dominant.
Daca proprietarul fondului dominant se afla in interiorul situatiilor prevazute de codul civil in ceea ce inseamna o servitute sau un drept de trecere, nu aveti temei in drept.
Daca vreti sa contestati in instanta dreptul acestuia, aveti la indemana actiunea petitorie negatorie, Acea actiune reala prin care reclamantul cere instantei de judecata sa stabileasca, prin hotararea ce o va pronunta, ca paratul nu are un drept real (uzufruct, uz, abitatie, servitute sau superficie) asupra bunului aflat in proprietatea sa si sa-l oblige, pe cale de consicinta, sa inceteze exercitarea lui nelegitima. Actiunea negatorie este reala, petitorie si imprescriptibila. Caracterul sau petitoriu rezulta din faptul ca se pune in discutie existenta dreptului real al paratului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitutea de trecere dana211 dana211 Buna seara ! va rog sa ma lamuriti si pe mine cum este cu servitutea de trecere .Daca ne adresam instantei obtinem dreptul de a scoate pe undeva produsuol ... (vezi toată discuția)
Vecinul vrea să ne mute servitutea de trecere într-o parcare rezidențială. are dreptul să facă asta? Aida2016 Aida2016 Vecinul prin curtea caruia am servitute de trecere,si pe care nu o respecta,ne ameninta ca in momentul in care in spatele curtii mele se va deschide o parcare ... (vezi toată discuția)
Speta. voi ce parere aveti? Lori26 Lori26 Reclamanta a formulat o acțiune împotriva pârâtei prin care a solicitat recunoaşterea unei servituți de trecere pentru suprafața de 288 mp, ... (vezi toată discuția)