avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de trecere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de trecere

Buna ziua,

Cu aproximativ un an in urma am achizitionat un teren in bucuresti . Terenul are strada si numar de la primarie .
Terenul facea parte din o parcela mai mare care in urma cu 10 ani a fost despartita in aproximativ 6 parcele , una din ele fiind drum de servitute si pentru mine si pentru un alt vecin ( dar nu era inregistrata cu sarcini la cadastru/cartea funciara )
Acel vecin a vandut , iar actualul proprietar s a trezit ca nu exista drum de access asa ca a cumparat si parcela destinata drumului (? ) si a alipit o terenului lui . A fost posibil deoarece nu exista nici o sarcina pe acea parcela . Ulterior a construit o casa si gard pe toata proprietatea lui ( inclusiv "drumul" )
Pe alta latura a terenului exista un drum de servitute proprietate a vecinilor de vis a vis , dum lasat de ei din terenul propriu , toti ffind proprietari pe el .
In momentul cumpararii terenului , avand strada si numar , nu mi am pus problema accesului .
Problema este ca vecinii de vis a vis nu doresc in nici un fel a imi oferi access pe drumul lor , iar cei de langa ( care au alipit "drumul " ) ar dori sa ii le ofer jumatate din banii pe care ei i au dat pe "drumul" alipit pe care au si construit casa/gard si sa le ofer drept de proprietate comuna pe aproximativ 200 metri patrati din terenul meu pentru a isi putea parca masinilie ( tin sa mentionez ca in acest moment terenul meu este si parcare pentru toti vecinii de pe strada - inclusiv cei de vis a vis - si spatiu de depozitare )
Cum as putea rezolva aceasta situatie ?

va multumesc

Vali
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 10:52, 17 Septembrie 2016
Buna ziua,

Acum, aici, noi nu avem schita parcelara ca sa ne putem da cu parerea asupra posibilitatilor, insa din punct de vedere strict juridic chestiunea s-ar rezolva fie amiabil, fie in instanta de judecata printr-o actiune reala si petitorie, imprescriptubila extinctiv in temeiul art. 617 Cc

Dreptul de trecere
(1) Proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu.
(2) Trecerea trebuie să se facă în condiţii de natură să aducă o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate asupra fondului ce are acces la calea publică; în cazul în care mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea se va face pe fondul căruia i s-ar aduce cele mai puţine prejudicii.
(3) Dreptul de trecere este imprescriptibil. El se stinge în momentul în care fondul dominant dobândeşte un alt acces la calea publică.
Nuna ziua,
Va puteti adresa instantei cu doua cereri:
[...]
2. Solicitare de servitute.
Chemati in judecata: dezvoltatorul, vecinul care a ocupat "drumul" si vecinii de pe partea cealalta.
Dupa ce se va efectua o expertiza instanta va hotara.




[edit : sters raspuns partial eronat]
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Septembrie 2016
trandafir2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drum de acces sanmir sanmir detin casa pe un teren care are drum de acces de 4 metri. am cumparat acest teren fara sa am un accept scris de la fostii proprietari (doar verbal). fostii ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere balteanu valentin balteanu valentin Este legal ca un BEJ sa execute o licitatie publica pentru vanzarea unei parcele de teren fara ca la respectiva parcela sa existe o cale de acces ? ... (vezi toată discuția)
Probleme certificat de urbanism ionutserban ionutserban Buna Ziua! In ultimele 2 saptamani am niste probleme destul de mari cu primaria dupa cum urmeaza. La inceputul anului am achizitionat un teren rezultat in ... (vezi toată discuția)