Vecinul prin curtea caruia am servitute de trecere,si pe care nu o respecta,ne ameninta ca in momentul in care in spatele curtii mele se va deschide o parcare a unui ansamblu rezidential ,cu bariera si acces doar al locatarilor de acolo,ne va muta servitutea acolo.Are dreptul si poate sa faca asta?
Va multumesc.
Servitutile nu se muta dupa cum vor proprietarii fondurilor aservite (vecinul).
Deschiderea acelei parcări private nu vă dă Dvs. drept de trecere.
Art. 617 C.Civ.
Dreptul de trecere
(1) Proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu.
(2) Trecerea trebuie să se facă în condiţii de natură să aducă o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate asupra fondului ce are acces la calea publică; în cazul în care mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea se va face pe fondul căruia i s-ar aduce cele mai puţine prejudicii.
(3) Dreptul de trecere este imprescriptibil. El se stinge în momentul în care fondul dominant dobândeşte un alt acces la calea publică.
Art. 619
Întinderea şi modul de stabilire a dreptului de trecere
Întinderea şi modul de exercitare a dreptului de trecere sunt determinate prin înţelegerea părţilor, prin hotărâre judecătorească sau printr-o folosinţă continuă pe timp de 10 ani.
Art. 770
Cauzele de stingere a servituţilor
(1) Servituţile se sting pe cale principală prin radierea lor din cartea funciară pentru una dintre următoarele cauze:
a) consolidarea, atunci când ambele fonduri ajung să aibă acelaşi proprietar;
b) renunţarea proprietarului fondului dominant;
c) ajungerea la termen;
d) răscumpărarea;
e) imposibilitatea definitivă de exercitare;
f) neuzul timp de 10 de ani;
g) dispariţia oricărei utilităţi a acestora.
(2) Servitutea se stinge, de asemenea, prin exproprierea fondului aservit, dacă servitutea este contrară utilităţii publice căreia îi va fi afectat bunul expropriat.
Stingere servitute
Aida2016
Daca am deschis o poarta(provizoriu) intr-un teren viran cu proprietar necunoscut inseamna ca servitutea instituita se stinge in acel moment sau trebuie o ... (vezi toată discuția)