Am si eu o intrebare daca ma poate lamuri cineva ,tatal meu in actele de la casa precizez mostenire de la bunici ia cedat acces de trecere surori lui ea avand casa in spatele curti .in acte este specificat ca A.N ii cedeaza acces de trecere lui TM .intrebarea mea este el acum fiind decedat iar matusa mea vrea sa vanda terenul ei noi suntem obligati sa cedam dreptul de trecere persoanei care cumpara de la ea?
Buna ziua,
institutia este regleentat in Codul Civil: Stingerea servituţilor
Art. 770
Cauzele de stingere a servituţilor
(1) Servituţile se sting pe cale principală prin radierea lor din cartea funciară pentru una dintre următoarele cauze:
a) consolidarea, atunci când ambele fonduri ajung să aibă acelaşi proprietar;
b) renunţarea proprietarului fondului dominant;
c) ajungerea la termen;
d) răscumpărarea;
e) imposibilitatea definitivă de exercitare;
f) neuzul timp de 10 de ani;
g) dispariţia oricărei utilităţi a acestora.
(2) Servitutea se stinge, de asemenea, prin exproprierea fondului aservit, dacă servitutea este contrară utilităţii publice căreia îi va fi afectat bunul expropriat.
Imi puteti explica mai exact ? Suntem sau nu obligati sa acordam dreptul de trecere practic unor straini ce vor cumpara de la ea din moment ce tatal meu este decedat
dacă este indeplinita oricare din conditiile de mai sus, puteti solicita sa se constate stingerea servitutii. daca nu, nu.
decesul tatalui nu este un motiv.
cei care cumpara de la matusa au si ei nevoie sa ajunga la proprietate, nu?
servitutea de trecere are legatura cu terenul, nu cu rudenia.
deci, daca terenul matusii, ce urmeaza sa fie vandut unor straini, nu are alta cale de acces decat acea servitute, ea nu se stinge.
Stingere servitute
Aida2016
Daca am deschis o poarta(provizoriu) intr-un teren viran cu proprietar necunoscut inseamna ca servitutea instituita se stinge in acel moment sau trebuie o ... (vezi toată discuția)