avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SERVITUTE CU PLATA?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SERVITUTE CU PLATA?

Locuiesc in complexul rezidential Confort Park, situat pe sos. Vitan-Barzesti, in spatele hotelului Grand Rin, care apartine SC PRO HOTELS SRL, proprietatea fratilor Negoita.
Accesul in complex se face prin intermediul a doua cai de acces, respectiv prin stanga si prin dreapta hotelului, proprietatea lor.
Prin contractul de vanzare-cumparare, beneficiem si de drept de servitute de trecere asupra celor doua cai de acces.
Astazi am primit o notificare pe e-mail din partea SC DOMUS STIL, dezvoltatorul complexului, tot proprietatea fratilor Negoita, prin care suntem instiintati ca se va pune bariera si se va taxa accesul auto pentru cei care nu detin locuri de parcare in complex, prin intermediul unei cartele de acces, achizitionata in baza unui abonament lunar. Lucrul asta se va intampla in mai putin de 2 saptamani, deja au pregatit zona si gardurile, mai trebuie puse doar barierele.
Mai multe informatii despre problemele unei mici comunitati gasiti aici:
[ link extern ]
Intrebarea mea este: cat de ilegala e chestiunea asta si unde ne putem adresa?
Multumesc pentru intelegere.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 14:19, 3 Octombrie 2008
Servitutea este o sarcina impusa asupra unui imobil pentru uzul si utilitatea unui imobil avand alt stapan, insa legiuitorul nu determina in ce consta sarcina care poarta asupra imobilului aservit pentru ca aceasta sa constituie o servitute. Acesta este unul dintre motivele pentru care exista un numar infinit de servituti. Servitutile se clasifica din mai multe puncte de vedere:
Dupa modul lor de constituire servitutile sunt:
- naturale, care se nasc din situatia naturala a locurilor (servitutea de izvor, servitutea de scurgere a apelor naturale, servitutea de granituire), acestea sunt mai mult limite de exercitare a dreptului de proprietate;
- legale, cele reglementate prin lege - art. 616-619 C. civ. proprietarul locului infundat poate sa ceara vecinului sau dreptul de trecere spre calea publica, avand indatorirea de a-l despagubi pentru pagubele ce i-ar produce (trebuie sa se tina seama nu numai de interesul celui care va beneficia de servitute ci si de interesul celui care va suporta servitutea, sa-i pricinuiasca o paguba cat mai mica), este considerat loc infundat cel care nu are nici o iesire la calea publica printr-o imposibilitate absoluta sau care, desi are o iesire aceasta prezinta grave sau periculoase inconveniente (imprejurarea ca drumul de acces care exista prezinta dificultati de practicare sau amenajare nu da dreptul la crearea unui alt drum de trecere);
codul civil
Sectiunea V - Despre dreptul de trecere
Art. 616
Proprietarul al carui loc este infundat, care nu are nici o iesire la calea publica, poate reclama o trecere pe locul vecinului sau pentru exploatarea fondului, cu indatorire de a-l despagubi in proportie cu pagubele ce s-ar putea ocaziona.
Art. 617
Trecerea trebuie regulat facuta pe partea ce ar scurta calea proprietarului fondului inchis, ca sa iasa din drum.
Art. 618
Cu toate acestea trebuie a se alege trecerea prin locul ce ar pricinui o mai putina paguba acelui pe al carui loc trecerea urmeaza a fi deschisa.
Art. 619
Actiunea de despagubire in cazul prevazut prin art. 616 este prescriptibila; iar trecerea trebuie sa urmeze dupa prescriptie, desi actiunea de indemnitate nu s-ar mai putea admite.


MODEL DE ACTIUNE CONFESORIE ÎN SERVITUTE
Domnule Presedinte,

Subsemnatul(a) ............. domiciliat(ă) în ........... str. .......... nr. .... etajul .... apartamentul nr. .... chem în judecată pe .......... ......................pentru a fi obligat să asigure servitutea de trecere prin terenul său situat în .......... str. ......... nr. .... chemam în judecata pe .......................................................... cu sediul în

........................................................ pentru ca pe baza probelor care vor fi administrate sã pronuntati o hotarâre judecatoreasca prin care sã dispuneti:

- obligarea pârâtului de a ne asigura o servitute de trecere pe terenul sãu din ....................................... în favoarea fondului nostru situat în ................................................

- obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecatã.
Motivele sunt urmâtoarele:

În fapt, ....................................................neavând acces la nici un drum direct, ceea ce ne creeazã dificultãti ...........................
În drept ne întemeiem pe prevederile art. 616-618 C.Civ.

Întelegem sã ne folosim de urmãtoarele probe:

- interogatoriul pârâtului

- acte prin care dovedim calitatea noastrã de proprietari ai fondului dominant

- martori: ........................... domiciliat în ....................................

........................... domiciliat în ....................................
Depunem prezenta cerere în doua exemplare, dintre care un exemplar pentru instanta si un exemplar pentru a fi comunicat pârâtului.
Anexam prezentei dovada achitarii taxei de timbru si timbrul judiciar.


Semnatura


Domnului Presedinte al ...................................................

Mentionez ca in contractul de vanzare-cumparare nu se mentioneaza ce fel de servitute se acorda sau daca accesul va fi permis doar cu pasul, nu si auto.
Care sunt limitele drumului de acces(latime, lungime)?
Mi se poate impune tipul de acces?
Modalitatea de exercitare a dreptului de servitute trebuie să rezulte din titlul prin care a fost constituită servitutea.

Dacă fondul aservit (terenul peste care aveţi dreptul de servitute) este proprietatea SC Pro Hotels SRL, atunci SC Domus Stil nu avea de ce să vă notifice, fondul aservit nefiind proprietatea ei.
Acesta este un prim aspect.

Utilizarea servituţii nu poate fi condiţionată de existenţa sau inexistenţa în proprietatea dumneavoastră a unui loc de parcare. A existat o astfel de prevedere în titlul prin care s-a constituit dreptul de servitute?

Apelaţi la un avocat căruia să-i prezentaţi toate actele. O discuţie pe forum rămîne una teoretică, iar soluţiile nu pot fi decît generale.

Soluţia (în lipsa unei înţelegeri amiabile) este apărarea prin instanţă a dreptului de servitute.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt dat in judecata pentru a da un drum de servitute pe terenul meu proprietate privata cristi 1980 cristi 1980 am si eu o intrebare :tata a fost dat in judecata pentru a da un drum de servitute unui alt vecin care nu are intrare la terenul sau .tin sa mentionez ca tata ... (vezi toată discuția)
Dreptul de servitute stefania75 stefania75 In cazul in care o persoana are drept de servitute cu hotarare pe terenul meu, poate sa-si faca drum de acces pe baza acesteia? Mentionez ca in acea hotarare ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna drum de servitute? mieluu mieluu ma tot invirt in jurul drumului de servitute in cazul meu. va multumesc pentru informatii. (vezi toată discuția)