avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... sunt dat in judecata pentru a da un drum de servitute ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

sunt dat in judecata pentru a da un drum de servitute pe terenul meu proprietate privata

am si eu o intrebare :tata a fost dat in judecata pentru a da un drum de servitute unui alt vecin care nu are intrare la terenul sau .tin sa mentionez ca tata are titlu de proprietete si act de vanzare cumparare din anul 1956.Am uitat sa mentionez ca sunt dati in judecata trei vecini care se invecineaza cu reclamantul ca sa ii dea drum.Avocata care a angajat-o a spus ca nu sunt sanse de a castiga procesul .Vreau si eu un raspuns daca se poate VA MILTUMESC
Cel mai recent răspuns: _adelina_ , utilizator 10:51, 8 Martie 2011
Este vorba despre servitutea de trecere pe locul vecin care potrivit art. 616 – 619 Cod Civil, consta in dreptul proprietarului locului infundat de a cere vecinului sau dreptul spre trecere spre calea publica pentru folosirea fondului, cu indatorirea de a-l despagubi pentru pagubele ce i le-ar produce.
Sunt sanse ca vecinul sa castige, daca se va constata ca intr-adevar vecinul are nevoie de o cale de acces inspre calea publica de pe proprietatea lui
Servitutile legale
a) Servitutea de trecere pe locul vecin care potrivit art. 616 – 619 Cod Civil, consta în dreptul proprietarului locului înfundat de a cere vecinului sau dreptul spre trecere spre calea publica pentru folosirea fondului, cu îndatorirea de a-l despagubi pentru pagubele ce i le-ar produce.
Dreptul ce rezulta din servitutea de trecere este recunoscut indiferent daca este vorba de fond îngradit sau neîngradit, urban sau rural, cladit sau necladit, si indiferent cui ar apartine fondul aservit3.
Este suficient sa se dovedeasca caracterul de loc înfundat al fondului dominant, prin loc întelegându-se, un loc ce este înconjurat de alte proprietati diferite fara ca proprietarul sa aiba iesire la calea publica. În practica judiciara s-a decis ca acest text trebuie sa îsi gaseasca aplicare si în cazurile în care iesirea ar prezenta inconveniente grave sau ar fi periculoasa.
Daca locul respectiv are însa iesire la calea publica pe un drum care, în anumite împrejurari este impracticabil, dar poate deveni practicabil, cu unele amenajari si oarecare cheltuieli, nu se mai considera loc înfundat2.
Daca s-a ajuns la situatia de loc înfundat datorita faptei proprietarului, cum ar fi edificare a unor constructii, în asa fel încât s-a blocat iesirea la drumul public sau vânzarea unei parti din teren cu care ocazie vânzatorul si-a înfundat restul terenului, el numai este îndreptatit sa ceara un drept de trecere pe terenul vecinului3.
În situatia unui teren ce apartine mai multor copartasi cu iesire la calea publica, împartirea terenului, prin formarea de parcele, fara iesire la calea publica, pentru unii din fostii proprietari, nu le da acestora dreptul sa pretinda iesirea la drumul public pe fondul unui alt proprietar strain de coproprietate4.
Se poate constitui servitute de trecere si daca unul sau ambele fonduri sunt proprietate comuna deoarece servitutea este o sarcina ce profita tuturor coproprietarilor fondului aservit.
Dreptul de trecere trebuie sa se exercite pe acolo pe unde se poate realiza cel mai scurt drum la calea publica (art. 617 Cod Civil), însa la alegerea locului de trecere sa se aiba în vedere, sa se produca cea mai putina paguba aceluia pe al carui teren urmeaza sa aiba loc trecerea la calea publica (art. 619 Cod Civil). Deci, daca prin alegerea celui mai scurt drum la calea publica se cauzeaza o paguba mai mare decât pe un drum mai lung, ce ar cauza o paguba mai mica, proprietarul locului de trecere poate pretinde ca locul de trecere sa existe pe drumul mai lung.
Dreptul de a cere vecinului o trecere pentru a iesi la calea publica este un drept imprescriptibil.
Situatia nu este aceeasi pentru dreptul la despagubire al proprietarului pe locul caruia se afla drumul de trecere (art. 619 Cod Civil) care este prescriptibil.
cristi 1980 a scris:

am si eu o intrebare :tata a fost dat in judecata pentru a da un drum de servitute unui alt vecin care nu are intrare la terenul sau .tin sa mentionez ca tata are titlu de proprietete si act de vanzare cumparare din anul 1956.Am uitat sa mentionez ca sunt dati in judecata trei vecini care se invecineaza cu reclamantul ca sa ii dea drum.Avocata care a angajat-o a spus ca nu sunt sanse de a castiga procesul .Vreau si eu un raspuns daca se poate VA MILTUMESC


Servitutea de trecere consta in indatorirea proprietarului unui teren de a permite trecerea peste terenul sau a proprietarului unui loc infundat. - Daca vecinul nu are intrare ... trbuie intr-un fel sa ajunga si el la terenul sau. Ideea ca trebuie sa aleaga calea cea mai scurta de a ajunge... (nu inteleg de ce a dat in jud 3 vecini)

P.S. Un avocat poate depune toate diligentele pt a castiga, dar nu poate da asigurari ca va castiga. Importanta e aprecierea instantei !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de servitute stefania75 stefania75 In cazul in care o persoana are drept de servitute cu hotarare pe terenul meu, poate sa-si faca drum de acces pe baza acesteia? Mentionez ca in acea hotarare ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna drum de servitute? mieluu mieluu ma tot invirt in jurul drumului de servitute in cazul meu. va multumesc pentru informatii. (vezi toată discuția)