avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce inseamna \"aprobarea dreptului de servitute de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce inseamna "aprobarea dreptului de servitute de trecere peste fondul aservit, în favoarea fondului dominant, proprietatea tabularã a lui x"?

? multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 01:12, 15 August 2010
Fondul dominant este proprietatea in favoarea careia se constituie servitutea de trecere.Fondul aservit este proprietatea pe care se trece, deci cea care pune la dispozitie terenul .
Servitutea se poate incheia si prin conventia partilor insa si in temeiul legii
Astfel, Servitutea de trecere pe locul vecin , potrivit art. 616 – 619 Cod Civil, consta în dreptul proprietarului locului înfundat de a cere vecinului sau dreptul spre trecere spre calea publica pentru folosirea fondului, cu îndatorirea de a-l despagubi pentru pagubele ce i le-ar produce.
In cuvinte mai simple, accesul la terenul din spate ( fondul dominant) se face prin terenul din fata ( fondul aservit), pe o carare ( servitute de trecere).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt dat in judecata pentru a da un drum de servitute pe terenul meu proprietate privata cristi 1980 cristi 1980 am si eu o intrebare :tata a fost dat in judecata pentru a da un drum de servitute unui alt vecin care nu are intrare la terenul sau .tin sa mentionez ca tata ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna drum de servitute? mieluu mieluu ma tot invirt in jurul drumului de servitute in cazul meu. va multumesc pentru informatii. (vezi toată discuția)
Servitute de trecere cu sau fara despagubiri _adi_ _adi_ Bunicul a detinut o parcela de teren de 6000m inainte de 1990. A vandut 1000m in 1991 ( casa si terenul de langa casa) S-a facut in asa fel schita terenului ... (vezi toată discuția)