avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul de servitute

In cazul in care o persoana are drept de servitute cu hotarare pe terenul meu, poate sa-si faca drum de acces pe baza acesteia? Mentionez ca in acea hotarare nu se precizeaza decat ca are drept de servitute, fara alte mentiuni. Daca detinatorul acestei hotarari are si alte cai de acces in afara de cea pentru care a obtinut hotatarea pot sa incerc o anularea a acesteia in instanta?
Cel mai recent răspuns: stefania75 , utilizator 10:51, 1 Septembrie 2011
Va las un comentariu fff util:
Servitutile legale
a) Servitutea de trecere pe locul vecin care potrivit art. 616 – 619 Cod Civil, consta în dreptul proprietarului locului înfundat de a cere vecinului sau dreptul spre trecere spre calea publica pentru folosirea fondului, cu îndatorirea de a-l despagubi pentru pagubele ce i le-ar produce.
Dreptul ce rezulta din servitutea de trecere este recunoscut indiferent daca este vorba de fond îngradit sau neîngradit, urban sau rural, cladit sau necladit, si indiferent cui ar apartine fondul aservit3.
Este suficient sa se dovedeasca caracterul de loc înfundat al fondului dominant, prin loc întelegându-se, un loc ce este înconjurat de alte proprietati diferite fara ca proprietarul sa aiba iesire la calea publica. În practica judiciara s-a decis ca acest text trebuie sa îsi gaseasca aplicare si în cazurile în care iesirea ar prezenta inconveniente grave sau ar fi periculoasa.
Daca locul respectiv are însa iesire la calea publica pe un drum care, în anumite împrejurari este impracticabil, dar poate deveni practicabil, cu unele amenajari si oarecare cheltuieli, nu se mai considera loc înfundat2.
Daca s-a ajuns la situatia de loc înfundat datorita faptei proprietarului, cum ar fi edificare a unor constructii, în asa fel încât s-a blocat iesirea la drumul public sau vânzarea unei parti din teren cu care ocazie vânzatorul si-a înfundat restul terenului, el numai este îndreptatit sa ceara un drept de trecere pe terenul vecinului3.
În situatia unui teren ce apartine mai multor copartasi cu iesire la calea publica, împartirea terenului, prin formarea de parcele, fara iesire la calea publica, pentru unii din fostii proprietari, nu le da acestora dreptul sa pretinda iesirea la drumul public pe fondul unui alt proprietar strain de coproprietate4.
Se poate constitui servitute de trecere si daca unul sau ambele fonduri sunt proprietate comuna deoarece servitutea este o sarcina ce profita tuturor coproprietarilor fondului aservit.
Dreptul de trecere trebuie sa se exercite pe acolo pe unde se poate realiza cel mai scurt drum la calea publica (art. 617 Cod Civil), însa la alegerea locului de trecere sa se aiba în vedere, sa se produca cea mai putina paguba aceluia pe al carui teren urmeaza sa aiba loc trecerea la calea publica (art. 619 Cod Civil). Deci, daca prin alegerea celui mai scurt drum la calea publica se cauzeaza o paguba mai mare decât pe un drum mai lung, ce ar cauza o paguba mai mica, proprietarul locului de trecere poate pretinde ca locul de trecere sa existe pe drumul mai lung.
Dreptul de a cere vecinului o trecere pentru a iesi la calea publica este un drept imprescriptibil.
Situatia nu este aceeasi pentru dreptul la despagubire al proprietarului pe locul caruia se afla drumul de trecere (art. 619 Cod Civil) care este prescriptibil.
Deci in consecinta ....tot la intelegrea cu dv se va ajunge,si veti primi despagubire pentru servitute!
Sunt o persoana intelegatoare si am fost de acord intotdeauna sa il lasa sa treaca, dar in limita bunului simt fara sa pretind bani sau alte foloase,numai ca respectivul este un procesoman care toata viata lui nu a facut altceva decat sa jigneasca si sa se creada superior tuturor.Acum se apuca el sa-si faca drum pe terenul meu cu utilaje si tot cocktilul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt dat in judecata pentru a da un drum de servitute pe terenul meu proprietate privata cristi 1980 cristi 1980 am si eu o intrebare :tata a fost dat in judecata pentru a da un drum de servitute unui alt vecin care nu are intrare la terenul sau .tin sa mentionez ca tata ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere cu sau fara despagubiri _adi_ _adi_ Bunicul a detinut o parcela de teren de 6000m inainte de 1990. A vandut 1000m in 1991 ( casa si terenul de langa casa) S-a facut in asa fel schita terenului ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna drum de servitute? mieluu mieluu ma tot invirt in jurul drumului de servitute in cazul meu. va multumesc pentru informatii. (vezi toată discuția)