avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servitutea, obligatii, cine este proprietarul fondului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servitutea, obligatii, cine este proprietarul fondului dominant si cine al fondului aservit?

Cine este proprietarul fondului dominant si cine este proprietarul fondului aservit in cazul servitutii de traversare si trecere potrivit art. 755-772 din NCC?

In cazul unui ansamblu rezidential proprietarii imobilelor care au drept de servitute sunt "proprietarul fondului dominant" iar dezvoltatorul este "proprietarul fondului aservit" ?
[ link extern ]

Art. 765. Regulile privind exercitarea si conservarea servitutii. (1) In lipsa vreunei prevederi contrare, proprietarul fondului dominant poate lua toate masurile si poate face, pe cheltuiala sa, toate lucrarile pentru a exercita si conserva servitutea.
(2) Cheltuielile legate de conservarea acestor lucrari revin celor 2 proprietari, proportional cu avantajele pe care le obtin, in masura in care lucrarile efectuate pentru exercitiul servitutii sunt necesare si profita inclusiv fondului aservit.

In intelesul meu. proprietarul FD poate lua masuri de intretinere a drumului, nu este obligat, iar daca ia masuri de intretinere nu are dreptul sa ceara recuperarea cheltuielilor de la proprietarul FA.
Am inteles corect?

Ce se intampla in cazul in care nici proprietarii si nici dezvoltatorul nu iau masuri de intretinere a drumului?

In sarcina cui este responsabilitatea repararii/intretinereii drumului si cum poate fi obligat cel responsabil sa il repara/intretina, numai prin instanta?

Ce se intelege la alin. (2), prin "cheltuielile revin proportional cu avantajele pe care le obtin"?

Adica sa imparta cheltuielile de reparatie proprietarii cu dezvoltatorul?

Dar cum, care ar fi proportiile in conditiile in care dezvoltatorul poate spune ca el nu foloseste deloc drumul ori il foloseste in mica masura?

Poate ramane in sarcina proprietarilor sa il repare daca dezvoltatorul pleaca si nu le vinde cota parte din drumul de acces pe care au servitute?

Vor ramane cu obligatia de intretinere a unui drum pe care nu il au in (cota-parte) proprietate?
Ultima modificare: Luni, 5 Noiembrie 2018
cyan, moderator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 20:07, 7 Noiembrie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, este corect, proprietarii fondurilor dominante sunt proprietarii imobilelor din ansamblul rezidential, iar proprietarul fondului aservit, este proprietarul drumului.
Cat priveste textul "poate lua toate masurile si poate face, pe cheltuiala sa, toate lucrarile pentru a exercita si conserva servitutea.", da, ar putea repara drumul daca acesta este impracticabil, insa problema va fi cu autorizatia de reparatie drum. Aici, ar trebui sa participe, cu un acord, proprietarul drumului (dezvoltatorul), ori sa se opuna daca are interes (dat fiind ca el oricum foloseste drumul fara prea mari probleme pentru extinderea planificata).
Se pune problema: proprietarii caselor vor repara drumul cu sau fara autorizatie? Pentru ca, daca o vor face fara autorizatie, pe langa sanctiunile contraventionale la care se expun, sunt considerati de rea-credinta din punct de vedere al codului civil si nu se vor putea intoarce impotriva dezvoltatorului pentru asa zisul procent cuvenit.
Cat priveste procentul, adica cu cat trebuie sa participe titularii servitutii si cu cat dezvoltatorul, asta o va decide judecatorul in functie de probele incuviintate si administrate si in functie de sustinerile partilor (asta in cazul in care se ajunge in instanta, adica daca partile nu se inteleg).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drum de servitute dsubti dsubti Buna ziua. Va rog sa ma ajuati cu un raspuns referitor la urmatoarea speta. Detin un teren cu iesire la drum. Vecinul din spatele meu nu beneficiaza de aceasta ... (vezi toată discuția)
Obligatii de plata cale servitute vivi23ro vivi23ro Ce obligatii de plata si cum pot fi stabilite pentru un proprietar care foloseste o cale de servitute pentru a ajunge la proprietatea lui, fata de cheltuielile ... (vezi toată discuția)
Alee de servitute Ionescu_Vladimir Ionescu_Vladimir Buna ziua. Am un teren de aproximativ 500m la care accesul se poate face pe o alee de servitute constituita cu vecinii mei ( fratii mei). Pentru a ajunge la ... (vezi toată discuția)