avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am cumparat recent o parcele de teren si mi-a fost ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am cumparat recent o parcele de teren si mi-a fost transmis si ...

Am cumparat recend o parcele de teren si mi-a fost transmis si dreptul de servitute asupra imobilului cu dumarul cadastral.... inscris in cartea funciara ...cu denumirea de drum acces deservind 5 parcele.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
-poate vechiul proprietar al loturilor si implicit al lotului care este acum drum de servitute sa inchida accesul.?
-poate vechiul proprietar sa ne ingradeasca in vreun fel dreptul de de a folosi drumul de acces?
-ce drepturi mai are el pe acea parcela?



Cel mai recent răspuns: Ana Seinea , Avocat 09:06, 19 Septembrie 2023
Buna ziua, inteleg ca dumneavoastra sunteti beneficiarul dreptului de servitute. Dreptul de servitute a fost constituit pe cale conventionala? Daca da, v-a fost furnizata conventia respectiva?
Buna ziua.
Proprietarul de la cele 5 parcele a vandut una din parcele la o persoana iar eu am cumparat de la acea persoana ,iar in cvc scrie exact asa"se transmite si dreptul de servitute asupra ...."
Nu stiu exact cum s-a constituit .
Nu,nu mi-a fost furnizata si convetia

Ana Seinea a scris:

Buna ziua, inteleg ca dumneavoastra sunteti beneficiarul dreptului de servitute. Dreptul de servitute a fost constituit pe cale conventionala? Daca da, v-a fost furnizata conventia respectiva?

Am avut un clinci cu proprietarul original in legatura ca acest drum face si legatura intre 2 drumuri publice ,si noi,actuali proprietari am dori sa punem bariere la fiecare intrare sa nu devina drum de legatura intre cele 2 publice.
Proprietarul original mai parceleaza niste terenuri mai in spate care au acces la drum principal nr 2 avand 2 alte iesiri in strada nr1 .dar toata circulatia se descaraca pe strada noastra ,pentru ca este mai aproape si mai convenabil.
Proprietarul original mi-a comunicat ca eu am doar servitute pe terenul ala ca el e propritar si il poate inchide cand vrea.
Asta ma intereseaza.poate sa il inchida?.putem pune bariere?
In principiu niciuna dintre parti nu poate agrava situatia celeilalte parti, respectiv proprietarul initial (i.e. proprietarul fondului aservit) trebuie sa se abtina de la orice act care limiteaza sau impiedica exercitiul servitutii, iar dvs (i.e. proprietarul fondului dominant) nu puteti agrava situatia fondului aservit si nu puteti produce prejudicii proprietarului fondului aservit.
Referitor la bariera, conform art. 765 C.civ.:
"(1) În lipsa vreunei prevederi contrare, proprietarul fondului dominant poate lua toate măsurile și poate face, pe cheltuiala sa, toate lucrările pentru a exercita și conserva servitutea.
"(2) Cheltuielile legate de conservarea acestor lucrări revin celor 2 proprietari, proporţional cu avantajele pe care le obţin, în măsura în care lucrările efectuate pentru exerciţiul servituţii sunt necesare şi profită inclusiv fondului aservit."

Totusi, dispozitiile de mai sus se aplica in lipsa unei prevederi contrare, prin urmare, doar daca nu a fost prevazut altfel in actul de constituire a dreptului de servitute.

Prin urmare, pentru inceput ar trebui vazut un extras CF actulizat pentru ambele terenuri si conventia pentru constituirea dreptului de servitute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O intrebare despre drumul de servitute Cosmin.Marian Cosmin.Marian Salut, Am o intrebare despre Drumul de Servitute si as aprecia ajutor cu niste informatii. Context: Va trebui sa las un astfel de drum \"lotului din ... (vezi toată discuția)
Servitutea, obligatii, cine este proprietarul fondului dominant si cine al fondului aservit? cyan cyan Cine este proprietarul fondului dominant si cine este proprietarul fondului aservit in cazul servitutii de traversare si trecere potrivit art. 755-772 din ... (vezi toată discuția)
Alee de servitute Ionescu_Vladimir Ionescu_Vladimir Buna ziua. Am un teren de aproximativ 500m la care accesul se poate face pe o alee de servitute constituita cu vecinii mei ( fratii mei). Pentru a ajunge la ... (vezi toată discuția)