Multumesc frumos pentru promptitudinea raspunsului.
Pentru ca nu am cunostinte juridice foarte ample, m-ar ajuta cateva completari pe raspuns, respectiv clarificari.
1- proprietarul are contract v/c doar cu primul vanzator; ulterior, nu mai exista documente intre toate partile care au avut masina la un moment dat; eu in prezent am actele masinii, insa nu am niciun document despre cum am dobandit-o (doar CNP-ul celui de la care am luat-o pe asigurare) >> in cazul acesta instanta de judecata poate emite o hotarare la adresa mea, sau doar la adresa celui care apare in contractul de v/c pe care il are proprietarul?
2- inteleg printre randuri ca nu as avea drept sa vand masina, sa o dau la dezmembrari sau sau o "fac bucati" - m-ar ajuta o confirmare daca am inteles corect; in cazul in care asa este, ce mai pot face cu masina?
3- din momentul vanzarii, proprietarul nu mai are masina inregistrata pe numele lui la impozit (nu a mai platit de cand a vandut-o), insa a ramas in evidenta la circulatie; ce consecinte pot decurge din actiunea in judecata impotriva mea pe care ar putea-o initia? Mentionez ca a depus plangere contraventionala pentru parte din amenzi la judecatoria pe raza careia s-au inregistrat pentru contestarea lor unde CNADNR : Intimat si nu eu.
4- e normal sa ma sune politia ca metoda in investigatii sau ar trebui sa ma cheme pe cale oficiala, prin citatie sa-mi spuna asta (e vorba de intimidare sau chiar asa de procedeaza)?
Am cumparat acum mai bine de 2 ani o masina second-hand de la o persoana (nu proprietar); am dat banii si mi-a dat toate actele masinii. In 2011 am facut rovigneta pentru 3 luni, insa am ramas cu impresia ca a fost pentru tot anul si am circulat pe DN1. Anul acesta prorietarul a primit mai multe amenzi de rovigneta si, prin diverse mijloace (nu stiu cum legal putea sa afle), a aflat la cine este masina. Proprietarul nu ma cunoaste pe mine, nu are niciun act semnat cu mine; el cand a vandut masina a dat-o unei comerciant de masini in baza unui contract de v/c si a scos-o de la financiar, iar comerciantul a dat-o mai departe fara sa faca actele. Eu cand am luat-o am fost deja la a 3-4 mana in tot procesul de vanzare (nici nu-mi mai amintesc daca am semnat vreo hartie sau nu #-o.
Am vorbit cu proprietarul si a zis ca daca nu facem actele (din pacate masina nu mai merita acum, aproape ca e de fier vechi, nu mai circul cu ea) o sa ceara radierea ei pe cale judecatoreasca. Eu sunt de acord cu aceasta procedura, insa momentan nu a demarat nimic. Ma tot suna de pe la politie sa-mi spuna ca el a facut reclamatie si sa ma inteleg cu el, iar daca e sa fiu pe drumurile publice o sa-mi ia numerele si talonul. Apropos, e normal sa ma sune politia ca metoda in investigatii sau ar trebui sa ma cheme pe cale oficiala, prin citatie sa-mi spuna asta (e vorba de intimidare sau chiar asa de procedeaza)?
Ma intereseaza urmatoarele (dpdv legal):
- care este procedura prin care imi pot fi imputate amenzile (daca se poate asta)?
- pot sa dau masina la dezmembrari sau sa o vand pe bucati odata ce este radiata, insa eu legal nu sunt in acte proprietarul?
- care sunt riscurile la care ma expun daca refuz sa platesc amenzile de rovigneta?
In cazul in care mai sunt si alte informatii relevante care m-ar putea ajuta, nu ezitati sa mi le transmiteti.