Am cumparat acum mai bine de 2 ani o masina second-hand de la o persoana (nu proprietar); am dat banii si mi-a dat toate actele masinii. In 2011 am facut rovigneta pentru 3 luni, insa am ramas cu impresia ca a fost pentru tot anul si am circulat pe DN1. Anul acesta prorietarul a primit mai multe amenzi de rovigneta si, prin diverse mijloace (nu stiu cum legal putea sa afle), a aflat la cine este masina. Proprietarul nu ma cunoaste pe mine, nu are niciun act semnat cu mine; el cand a vandut masina a dat-o unei comerciant de masini in baza unui contract de v/c si a scos-o de la financiar, iar comerciantul a dat-o mai departe fara sa faca actele. Eu cand am luat-o am fost deja la a 3-4 mana in tot procesul de vanzare (nici nu-mi mai amintesc daca am semnat vreo hartie sau nu #-o.
Am vorbit cu proprietarul si a zis ca daca nu facem actele (din pacate masina nu mai merita acum, aproape ca e de fier vechi, nu mai circul cu ea) o sa ceara radierea ei pe cale judecatoreasca. Eu sunt de acord cu aceasta procedura, insa momentan nu a demarat nimic. Ma tot suna de pe la politie sa-mi spuna ca el a facut reclamatie si sa ma inteleg cu el, iar daca e sa fiu pe drumurile publice o sa-mi ia numerele si talonul. Apropos, e normal sa ma sune politia ca metoda in investigatii sau ar trebui sa ma cheme pe cale oficiala, prin citatie sa-mi spuna asta (e vorba de intimidare sau chiar asa de procedeaza)?
Ma intereseaza urmatoarele (dpdv legal):
- care este procedura prin care imi pot fi imputate amenzile (daca se poate asta)?
- pot sa dau masina la dezmembrari sau sa o vand pe bucati odata ce este radiata, insa eu legal nu sunt in acte proprietarul?
- care sunt riscurile la care ma expun daca refuz sa platesc amenzile de rovigneta?
In cazul in care mai sunt si alte informatii relevante care m-ar putea ajuta, nu ezitati sa mi le transmiteti.
1-Procedura prin care va pot fi impuse la plata c/v amenzi o consituie o eventuala hotarare a instantei de judecata investita cu autoritatea solutionarii plangerii persoanei care detine debite in urmarire aferent autoturism ,PV consemnate ulterior instarinarii vehiculului
2-In situatia in care nu detineti contract de vanzare-cumparare,pe cale de consecinta nu detineti documente care sa dovedeasca calitatea dvs de proprietar.Nu detineti nici talon pe numele dvs,nici nu sunteti inregistrat in cartea de identitate a vehiculului
3-Nelamurirea situatiei cu proprietarul care detine pe rol fiscal vehiculul,poate determina pe acesta sa formuleze actiune in instanta impotriva dvs ,cu consecintele ce decurg
Multumesc frumos pentru promptitudinea raspunsului.
Pentru ca nu am cunostinte juridice foarte ample, m-ar ajuta cateva completari pe raspuns, respectiv clarificari.
1- proprietarul are contract v/c doar cu primul vanzator; ulterior, nu mai exista documente intre toate partile care au avut masina la un moment dat; eu in prezent am actele masinii, insa nu am niciun document despre cum am dobandit-o (doar CNP-ul celui de la care am luat-o pe asigurare) >> in cazul acesta instanta de judecata poate emite o hotarare la adresa mea, sau doar la adresa celui care apare in contractul de v/c pe care il are proprietarul?
2- inteleg printre randuri ca nu as avea drept sa vand masina, sa o dau la dezmembrari sau sau o "fac bucati" - m-ar ajuta o confirmare daca am inteles corect; in cazul in care asa este, ce mai pot face cu masina?
3- din momentul vanzarii, proprietarul nu mai are masina inregistrata pe numele lui la impozit (nu a mai platit de cand a vandut-o), insa a ramas in evidenta la circulatie; ce consecinte pot decurge din actiunea in judecata impotriva mea pe care ar putea-o initia? Mentionez ca a depus plangere contraventionala pentru parte din amenzi la judecatoria pe raza careia s-au inregistrat pentru contestarea lor unde CNADNR : Intimat si nu eu.
4- e normal sa ma sune politia ca metoda in investigatii sau ar trebui sa ma cheme pe cale oficiala, prin citatie sa-mi spuna asta (e vorba de intimidare sau chiar asa de procedeaza)?
Radiere masina!
darkone
Buna seara,
Am si eu o problema cu o masina pe care am cumparat-o in luna mai anul acesta cu un contract de vanzare-cumparare, dupa 2 zile masina nu a mai ... (vezi toată discuția)
Radiere auto
fbo
Buna seara.
Am vandut o masina in 2009 cu, contract V-C am scos certificat fiscal pe care l-am dat cumparatorului, acesta avand domiciliu in aceiasi ... (vezi toată discuția)