avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 362 soluții astăzi
Forum Activitate anne_b

Activitate anne_b

Răspuns la discuția hotarare judecatoreasca
Raspunsul pentru hotarari din anul 1990 se gaseste in prevederile Decretului Marii Adunari Nationale nr. 132/19 iunie 1952, cu precizarea ca, in urma modificării aduse art. 377 C. proc. civ. prin Decretul nr. 132/1952 pentru modificarea codurilor de procedură civilă, procedură penală şi procedură fiscală, în legătură cu restructurarea organizării judecătoreşti nu au mai existat hotărîri desăvîrşite sau irevocabile, ci numai hotărîri definitive, situație care s-a perpetuat până la modificările aduse Codului de procedură civilă din anul 1993. Din acest motiv, neexistand reglementata la momentul expirarii termenului pentru promovarea caii de atac categoria juridica a hotararilor judecatoresti irevocabile, legalizarea s-a realizat doar prin mentiunea „definitiva”.
Răspuns la discuția hotarare judecatoreasca
Tocmai m-am lovit de aceeasi situatie. Explicatia pe care am primit-o de la 3 grefieri cu vechime este ca pana in 1993 (an in care Codul de procedura civila a fost modificat substantial) nu exista categoria juridica "irevocabil" referitoare la sentinte, ci doar aceea de definitiva. De asemenea toti trei mi-au confirmat (si sunt de la instante diferite) ca pe o astfel de sentinta nu se poate pune mentiunea "irevocabil", chiar daca fac o astfel de solicitare in prezent, deoarece legalizarea este guvernata de legislatia in vigoare la momentul ramanerii definitive a sentintei.
Una dintre grefiere mi-a zis ca imi face si un raspuns in scris pe tema asta. Acum caut un cod de pr.civ. din 1990 sa vad ce gasesc acolo.
Multumim pentru informare.
Am si eu o situatie similara, insa am invocat exceptia la Inalta Curte. O sa va tin la curent, daca va mai intereseaza subiectul in continuare.
Ar fi foarte util sa postati si solutia instantei, ca sa vedem daca si ei au inteles ca noi :).
Asta inteleg si eu, ca daca nu ai ridicat exceptia de ordine publica in fata primei instante, nu o mai poti ridica ulterior - art. 159 ind.1 alin. 2 C.pr.civila. Art. 162 C.pr.civila pare a reglementa acum o conditie in plus, in sensul ca poti invoca exceptia de procedura de ordine publica daca ai invocat-o la fond si invocarea ei nu implica verificari a imprejurarilor de fapt in afara dosarului.