Va rog sa-mi explicati la ce se refera art 162 Cod procedura civila. Se refera la faptul ca pot invoca in recurs necompetenta materiala chiar daca nu am invocat-o in prima instanta conform 159 alin 1-3?
Speta este urmatoarea: Am avut o actiune si din eroare am introdus-o la judecatorie desi legea prevede clar faptul ca instanta competenta este tribunalul. Judecatoria se declara competenta si admite actiunea de la primul termen. Cand am vazut hotararea mi-am dat seama ca este pronuntata de o instanta necompetenta si am facut recurs invocand 304 punct 3. Problema care se pune este ca nu mi-am dat seama de ultimele modificari intervenite si realizez ca nu prea am sanse de castig si risc sa raman cu o hotarare pronuntata de o instanta necompetenta.
Va rog sa-mi dati un raspuns deoarece art 162 este singurul pe care ma pot baza. Multumesc!
Art. 162. - Exceptiile de procedura de ordine publica pot fi ridicate inaintea instantei de recurs numai cand nu este nevoie de o verificare a imprejurarilor de fapt in afara dosarului.
De fapt, excepţiile de procedură de ordine publică pot fi ridicate înaintea instanţei de recurs numai când nu este nevoie de o verificare a împrejurărilor de fapt în afara dosarului.
Nu va pot spune obiectul litigiului. Instanta competenta este prevazuta intr-o lege speciala.
In speta mea nu e nevoie de o verificare a imprejurarilor de fapt in afara dosarului. Pe mine ma intereseaza daca pot sa castig recursul invocand exceptia necompetentei materiale direct in recurs in baza art 162. Poate are cineva un tratat de procedura cu noile modificari intervenite cu privire la exceptiile de ordine publica si ne explica cum se interpreteaza acest articol.
Va multumesc pentru raspuns!
Daca nu ne spuneti ce obiect avea litigiul dvs, nu vom sti daca exceptia invocata de dvs este sau nu admisibila ... exceptiile de ordine publica pot fi invocate prima data si in recurs .
Exceptia de necompetenta absoluta poate fi invocată în orice stare a procesului, atât în faţa primei instanţe, cât şi în faţa instanţei de apel sau recurs, chiar dacă nu a făcut obiectul unui motiv de apel sau recurs. Precizarea este rezultatul corelării dispoziţiilor art.108 alin.1 c.proc.civ. cu cele ale art.136 c.proc.civ.
Da, asta stiam si eu, pentru ca asa am motivat si eu in recurs insa prin Lg 202 s-au adus modificari si daca nu ai ridicat exceptia in conditiile prev de art 159 ind 1 alin 2 at nu mai poti merge pe motivul 304 punct 3. Art 304 punct 3 a fost modificat prin legea 202 si prevede "cand hotararea s-a dat cu incalcarea competentei de ordine publica, invocata in conditiile legii".
Pentru stabilirea competentei nu este necesar sa se verificare imprejurarile de fapt in afara dosarului , intrucat aceasta se poate face in functie de obiectul litigiului si de prevederile legii speciale ....