danticu a scris:
Am avut o plingere in contencios adsministrativ depusa la Tribunalul bucuresti .La primul termen instanta a dat urmatoarea solutie:,,Admite excepţia necompetenţei materiale, invocată din oficiu, şi, în consecinţă: Declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Curţii de Apel Bucureşti - Secţia de Contencios Administratiuv şi Fiscal,, Ce inseamna aceasta,,exceptie necompetentei materiale,,?
Necompetenţa este situaţia care rezultă din încălcarea normelor de competenţă a instanţelor judecătoreşti. Când instanţa sesizată se află în faţa încălcării normelor imperative de competenţă îşi va prevala necompetenţa. Ea trebuie să invoce necompetenţa nu numai pentru că necompetenţa de ordine publică i se opune şi ei, dar şi pentru că părţile, din neştiinţă sau omisiune, n-au invocat ele însele necompetenţa.
Pe cale de consecinţă, instanţa va acţiona din oficiu, potrivit art.159 c.proc.civ., când necompetenţa este de ordine publică.
Competenţa materială, denumită uneori şi competenţă ratione materiae, presupune o delimitare între instanţe de grad diferit. Normele de competenţă materială sunt stabilite sub aspect funcţional (după felul atribuţiilor) şi sub aspect procesual (după obiectul, valoarea sau natura cererii), în Codul de procedură civilă si in alte legi speciale.
Admiterea exceptiei necompetentei materiale de catre Tribunal, inseamna ca aceasta instanta nu este competenta sa solutioneze litigiul cu care este investita.
Ce obiect avea plangerea dvs?