avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Activitate octaviancu

Activitate octaviancu

Răspuns la discuția Impozit cladiri
Cei de la taxe locale argumenteaza cu alin, 1a din art 252. Ei spun ca domiciliul fiind la locuinta mostenita, prima proprieate devine "a doua" (???????) si cum aceasta a fost dobandita prin vanzare-cumparare trebuie indexata. Ei zic ca nu indexeaza apartamentul mostenit si astfel, din punctul lor de vedere, respecta legea (??????). Aceste discutii le-am avut si cu cei de la punctul de incasare dar si cu cei de la juridic sector 6. Toata lumea de acolo recunoaste ca daca domiciliul mamei ar fi oriunde in alta parte nu s-ar plati impozit majorat. Pentru ei, adresa de domiciliu bate ordinea dobandirii proprietatilor (mi-au dat si exemplu persoane fizice care detin hostel si s-au mutat cu resedinta acolo ca sa plateasca taxe mai mici...). Ce alte argumente sa le aduc?
Ma lamureste cineva?
Discuție Impozit cladiri
Mama mea detine in proprietate o locuinta din anul 1970. De pe urma decesului bunicii mele (in anul 2009), mama a dobandit, prin succesiune, o a doua locuinta. Cat timp a avut grija de bunica bolnava, mama si-a facut mutatie la domiciliul acesteia. Cei de la taxe locale pretind ca pentru prima locuinta (si singura propritate dobandita prin cumparare) trebuie platit impozit majorat conform articolului 252 din Codul Fiscal deoarece mama mea are resedinta la locuinta mostenita. Au dreptate?
Pareri?
Din Legea 324/2006 eu retin urmatoarele:
ORICE DEOSEBIRE pe baza de CONVINGERI (merge si PRECUM SI ORICE ALT CRITERIU) care are ca scop RESTRANGEREA FOLOSINTEI SAU EXERCITARII...
Convingerea mea este ca autoturismul detinut de mine este singurul care-mi satisface preferintele, nevoile, etc.
Autoturismele se diferentiaza, intradevar, prin caracteristici distincte, in cazul nostru prin capacitatea cilindrica. A grupa capacitatea cilindrica la libera alegere a legiuitorului nu este o caracteristica a autoturismului. A taxa diferit pe unitatea de masura (cmc sau grupe de 200cmc cum spune legea) in functie de grupele alese de legiuitor reprezinta, pentru mine, DEOSEBIREA respectiv discriminarea.
In Austria (si acesta este un singur exemplu) se taxeaza autoturismele dupa puterea motorului. Taxa pe unitatea de masura este aceeasi pentru toti: 0.55 € x (kw-24)*f (unde "f" este numarul de luni pentru plata anuala in avans si "kw" puterea motorului exprimata in kw).
Poate fi "sustinut si probat drept discriminatoriu" acest caz?

La noi in tara, deocamdata, nu se tine cont la calculul impozitului auto (autoturism, persoana fizica, impozite si taxe locale) decat de capacitatea cilindrica (ORDONANTA DE URGENTA nr. 59/2010 din 30 iunie 2010 pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal). Norma de poluare este subiectul altei taxe.
Ma intereseaza ce apreciati dumneavoastra si ce spun legile referitor la acest subiect.
Buna ziua,
Se poate intenta un proces de discriminare avand in vedere faptul ca impozitul auto nu se calculeaza dupa aceeasi formula pentru toti cetatenii Romaniei?
De ce un cetatean care detine un autoturism de capacitate cilindrica 2900cmc trebuie sa plateasca pe cmc o suma mai mare decat un detinator al unui autoturism de 1700cmc sau al unuia de 1300cmc (respectiv 0.745RON/cmc, 0.0952RON/cmc, 0.043RON/cmc)? Nu este discriminare?