Mama mea detine in proprietate o locuinta din anul 1970. De pe urma decesului bunicii mele (in anul 2009), mama a dobandit, prin succesiune, o a doua locuinta. Cat timp a avut grija de bunica bolnava, mama si-a facut mutatie la domiciliul acesteia. Cei de la taxe locale pretind ca pentru prima locuinta (si singura propritate dobandita prin cumparare) trebuie platit impozit majorat conform articolului 252 din Codul Fiscal deoarece mama mea are resedinta la locuinta mostenita. Au dreptate?
Mama dvs. sa faca dovada ca este proprietara primei locuinte - printr-un extras CF de informare (costa 20 lei, eliberare in 4 zile, 100 lei eliberare la urgenta in 24 ore). Pentru a doua locuinta sa faca dovada mostenirii - prin actul de succesiune ori printr-un alt extras CF de informare (in fiecare CF se mentioneaza modul de dobandire, respectiv vanzare - cumparare sau mostenire).
Este o interpretare gresita a celor de la finante. Art. 252 alin. 2 prevede in mod clar ca nu intra sub incidenta alin. 1 persoanele fizice care detin in proprietate cladiri dobandite prin succesiune legala, deci legea nu conditioneaza in functie de adresa din cartea de identitate, ci prevede in mod clar doar modul de dobandire.
Normele de aplicare ale acestui articol, respectiv pct. 46 alin. 3 prevad iarasi ca "impozitul pe cladiri datorat de persoanele fizice care detin in proprietate mai multe cladiri, dobandite prin succesiune legala, nu se majoreaza". Si aceasta norma nu face trimitere la adresa de domiciliu, ci doar la modul de dobandire a proprietatii.
O persoana poate avea adresa de domiciliu in orice imobil, unde doreste, insa aceasta nu inseamna ca este si proprietarul imobilului.
Formulati o reclamatie impotriva functionarului care va solicita plata impozitului si pe imobilul mostenit argumentandu-o cu textele de lege pe care vi le-am precizat. Anexati cererii dovezile dreptului de proprietate pe cele doua imobile, respectiv extras CF de informare pentru primul si actul de succesiune pentru al doilea (in copie, nu predati originalul).
Cei de la taxe locale argumenteaza cu alin, 1a din art 252. Ei spun ca domiciliul fiind la locuinta mostenita, prima proprieate devine "a doua" (???????) si cum aceasta a fost dobandita prin vanzare-cumparare trebuie indexata. Ei zic ca nu indexeaza apartamentul mostenit si astfel, din punctul lor de vedere, respecta legea (??????). Aceste discutii le-am avut si cu cei de la punctul de incasare dar si cu cei de la juridic sector 6. Toata lumea de acolo recunoaste ca daca domiciliul mamei ar fi oriunde in alta parte nu s-ar plati impozit majorat. Pentru ei, adresa de domiciliu bate ordinea dobandirii proprietatilor (mi-au dat si exemplu persoane fizice care detin hostel si s-au mutat cu resedinta acolo ca sa plateasca taxe mai mici...). Ce alte argumente sa le aduc?
Consider ca este un abuz din partea lor. Adresa de domiciliu nu tine loc de titlu de proprietate.
Va recomand doua solutii:
1. Mama dvs. sa isi schimbe adresa de domiciliu la prima proprietate, cea dobandita prin cumparare si in felul acesta nu va plati nimic pentru a doua proprietate - este o solutie de compromis, adica le face lor pe plac, aspect cu care nu sunt de acord, dar este mai simplu si mai putin costisitor pentru mama dvs.
2. Solicitati un raspuns in scris, iar daca va refuza formulati actiune in instanta. Aceasta este o solutie mai costisitoare si de durata.