avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit pe o a doua locuinta fara ca ea sa existe
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit pe o a doua locuinta fara ca ea sa existe

Mi-am cumparat o locuinta in judetul Neamt dar nu mi-am schimbat si buletinul figurand cu domiciliul la parinti in jud Iasi. Tata a decedat si, in urma succesiunii, casa lui a fost impartita intre mama si cei 4 copii, deci o particica am si eu. Problema e ca cei de la fisc ma obliga sa platesc impozit pe casa ca si cum as avea doua locuinte. Cei de la Neamt ma trimit la Iasi sa aduc o hartie precum ca n-am inca o locuita si in Iasi, iar acestia spun ca nu pot sa-mi dea asa ceva.
Ce e de facut?
Mentionez ca locuinta din Neamt mi-am cumparat-o prin programul "Prima casa"
Ultima modificare: Luni, 12 Ianuarie 2015
vasea_13, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 07:46, 14 Ianuarie 2015
vasea_13 a scris:
Ce e de facut?

Va stabiliti domiciliul la una din cele doua adrese, unde veti plati si impozitul normal, nemajorat, urmand ca la cea de-a doua locuinta sa vi se aplice impozitul majorat.
Locuintele dobandite prin succesiune nu intra in categoria proprietatilor impozitate suplimentar.
Ca urmare, puteti solicita Primariei eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte faptul ca sunteti proprietara unei cote-parti dintr-un imobil, dar modul de dobandire nu a fost vanzare-cumparare ci succesiune.
Pai da @juridic dana, insa daca are (si are) domiciliul la Iasi (respectiv in locuinta mostenita), acolo nu este impozitat suplimentar, insa la Neamt este impozitat suplimentar, caci asta este starea de fapt acum (userul are domiciliul la Iasi, la parinti, unde este si coproprietar). Intelegeti?
Mentionez ca la Iasi proprietar (majoritar, daca-i pot spune asa, unde si locuieste) este mama si ea plateste impozitul integral.
Daca stau bine si ma gandesc, toti cei care si-au cumparat o locuinta au avut domiciliu la parinti unde, in urma unei succesiuni partiale sau totale, detin sau vor detine o cota parte. Toti acestia platesc impozit suplimentar?
Unde gasesc reglementat juridic aceasta chestiune?
vasea_13 a scris:
Daca stau bine si ma gandesc, toti cei care si-au cumparat o locuinta au avut domiciliu la parinti unde, in urma unei succesiuni partiale sau totale, detin sau vor detine o cota parte. Toti acestia platesc impozit suplimentar?

Da, sigur ca da. Iar daca nu platesc acum, vor plati din urma cand ii vor depista organele vigilente ale statului.

vasea_13 a scris:
Unde gasesc reglementat juridic aceasta chestiune?

In codul fiscal, CAP. 2 Impozitul şi taxa pe clădiri si in Norme, acolo gasiti tot ce va intereseaza.

Alte discuții în legătură

Impozit locuinta fara a avea domiciliul acolo ioana_cernea ioana_cernea Buna ziua! Ma puteti ajuta, va rog, cu o informatie. Daca detin 2 locuinte dar nu locuiesc la nici una din adrese, cum se calculeaza majorarea de impozit ... (vezi toată discuția)
Plata impozitului majorat pentru mai multe cladiri-persoane fizice EH0525 EH0525 Am (1).un apartament la bloc ,apoi am mostenit (2).19% din apartamentul parintilor si acum mi-am construit inca (3) o locuinta. Pentru locuinta(3) mi ... (vezi toată discuția)
Impozitare la mai multe proprietati gabi1974 gabi1974 A doua si a treia proprietate se impoziteaza suplimentar cu 65% respectiv 150% conform art 252 din Codul Fiscal in cazul in care prima este o boxa iar a doua ... (vezi toată discuția)