avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit locuinta fara a avea domiciliul acolo
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit locuinta fara a avea domiciliul acolo

Buna ziua!
Ma puteti ajuta, va rog, cu o informatie. Daca detin 2 locuinte dar nu locuiesc la nici una din adrese, cum se calculeaza majorarea de impozit pentru prima/a doua locuinta in afara celei de domiciliu? Se considera a fi 2 locuinte in afara celei de domiciliu si se majoreaza pentru ambele impozitul sau doar pentru una dintre ele?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ioana_cernea , utilizator 13:53, 12 Aprilie 2014
Conform prevederilor Codului fiscal:
ART. 252 Majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce deţin mai multe clădiri
(1) Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat după cum urmează:
a) cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
b) cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
c) cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

(2) Nu intră sub incidenţa alin. (1) persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală.

(3) În cazul deţinerii a două sau mai multe clădiri în afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determină în funcţie de ordinea în care proprietăţile au fost dobândite, aşa cum rezultă din documentele ce atestă calitatea de proprietar.

(4) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) au obligaţia să depună o declaraţie specială la compartimentele de specialitate ale autorităţilor administraţiei publice locale în raza cărora îşi au domiciliul, precum şi la cele în raza cărora sunt situate celelalte clădiri ale acestora. Modelul declaraţiei speciale va fi cel prevăzut prin norme metodologice aprobate prin hotărâre a Guvernului.

Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal prevad:
35. Impozitul pe clădiri datorat de persoanele fizice care au în proprietate mai multe clădiri, în afara celei/celor situate la adresa de domiciliu, se majorează conform prevederilor art. 252 alin. (1) - (3) din Codul fiscal.

36. *** Abrogat
37. *** Abrogat

38. (1) O persoană fizică ce are în proprietate două clădiri datorează impozit pe clădiri după cum urmează:
a) pentru clădirea/clădirile de la adresa de domiciliu, impozitul pe clădiri se determină potrivit art. 251 din Codul fiscal;
b) pentru cea de-a doua clădire, care este prima în afara celei/celor de la adresa de domiciliu, impozitul pe clădiri majorat potrivit art. 252 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se calculează prin înmulţirea impozitului pe clădiri, determinat potrivit art. 251 din Codul fiscal, cu 65% sau, pentru uşurarea calculului, prin înmulţirea cu 1,65.

Multumesc...citisem si eu prevederile din codul *fiscal (am gresit...am scris mai repede decat am gandit)...dar...daca domiciliul nu este si proprietate se aplica in aceeasi ordine majorarile?

"Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat după cum urmează:
a) cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu; (celei banuiesc ca se refera la proprietatea de la adresa de domiciliu, nu? Si daca nu exista proprietate pe domiciliu?!)
b) cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;"

Imi cer scuze ca fac analiza pe text...dar n-as vrea sa platesc aiurea niste bani...

Ca exemplu, daca as locui intr-un oras cu chirie, si as avea in proprietate in alt oras 2 apartamente, platesc 65% majorare la primul dobandit si 150% majorare la al doilea, sau doar 65% majorare la al doilea?

Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Aprilie 2014
ioana_cernea, utilizator
@ ioana_cernea

Multumesc...citisem si eu prevederile din codul penal...dar...daca domiciliul nu este si proprietate se aplica in aceeasi ordine majorarile?


Codul fiscal si nu Codul penal se refera la impozitele si taxele locale.


...... Si daca nu exista proprietate pe domiciliu?! ...


Impozitul pentru prima clădire proprietatea dvs se determină potrivit art. 251 din Codul fiscal.



Multumesc pentru ajutor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La impozitare se percepe impozit marit pt. a doua locuinta sau a doua proprietate? floricu67 floricu67 buna ziua. am o mare nedumerire vis a vis de modul de interpretare a prevederilor in ceea ce priveste impozitarea pentru a doua proprietate.concret detin un ... (vezi toată discuția)
Taxe,impozite ,detin mai multe imobile ili47 ili47 Am trei imobile cumparate de mine si sotia mea, cumparate in anii 1999,2007 si 2011.Domiciliul stabil in apartamentul cumparat in anul 2011.Cum sa stabileste ... (vezi toată discuția)
Impozit pe a doua cladire Tiberiu Lupu Tiberiu Lupu Daca a doua cladire este un garaj NELOCUIBIL se plateste pentru garaj impozit de 150%? Care este articolul de lege unde se leaga de cuvantul \"locuibil\" (sau ... (vezi toată discuția)