Mersi mult pentru raspuns! Era exact ce vroiam sa aud :D
Nu sunt chiar iresponsabil, il las doar daca ori nu-s copii sau alti oameni in preajma, ori daca sunt multi alti proprietari si caini prezenti si astfel nu e tentat sa mearga unde sunt copii. Realizez ca nu elimina total riscul, dar incerc sa-l minimizez pe cat posibil. (Iar pentru oamenii cu phobii de caini, exista un parc la cinci minute unde sunt interzisi.)
O sa scot la imprimanta legea si o sa o port la mine o data cu carnetul lui de sanatate cand am de gand sa il las sa alerge.
Aveti, bineinteles, dreptate.
Legat de cateva dintre puncte, poluarea nu e problema aici si parcul este teren familiar lui. Stam in zona si am fost acolo, majoritatea timpului fara sa fie lasat din lesa, des cu el.
Daca se agita este doar in prezenta cainilor cu comportament agresiv, din motive de inteles. In acele cazuri sunt foarte atenta si il iau in lesa. Si chiar si atunci, o singura daca cand s-a intamplat sa-l muste alt caine (il aveam si in lesa atunci) nici macar fata de acela n-a marait si n-a latrat. Nu l-am vazut niciodata sa aiba comportament agresiv fata de oameni - se intelege minunat cu copii, nu-l deranjeaza sa fie tras de coada, nu reactioneaza daca cineva il calca sau il loveste. Cel putin, din cate am vazut pana acuma. Poate fi clasificat ca si agresiv daca n-a dat dovada niciodata de agresivitate? Daca da, atunci cuvantul 'agresivitate' nu isi are locul in legea respectiva - ar fi trebuit sa specifice 'toti cainii'.
(Nu vreau sa implic ca il cred perfect, fiindca nu e, dar acest defect tocmai nu i l-as atribui).
Rasa lui au mare nevoie de miscare, si stam la bloc. Nu-mi place sa-l las in spatele blocului fiindca sunt maidanezi si adesea fuge pe strada unde si eu sunt de-acord ca nu are ce cauta fara lesa. Majoritatea locurilor sunt lafel - circula masini, au iesiri la locuri populate, au caini vagabonzi. Alt loc care-l stiu este un teren de fotbal, dar care e folosit majoritatea timpului de copii; il duc acolo uneori, dar nu e solutie. Parcul era chiar ideal, deaceea vroiam sa stiu cat de legal este.
O sa incerc sa ma interesez in legatura cu consiliul local, multumesc pentru raspuns.
Am o intrebare legata de caini si legislatia privind pastrarea lor in lese in locuri publice.
Am un caine care are doi ani, de rasa Golden Retriever. Avem un parc in apropiere unde proprietari din zona isi aduc cainii sa socializeze si sa-si intinda picioarele; se joaca si copii in acel parc, dar intr-un alt segment. Accesul cainilor in parc nu este restrictionat.
Recent gardianul parcului m-a atentionat - doar pe mine, si nu pe ceilalti 17 proprietari de caini - ca este interzis sa il las fara lesa si botnita. Problema e ca nu gasesc nici o lege referitoare la asta - exista reglementarea privind cainii agresivi, dar Golden Retrieverul fiind cea blanda rasa de caini de companie si nu intra in lege. Am gasit si o hotarare privind circulatia animalelor in Bucuresti, dar nu sunt din Bucuresti (sunt din Resita).
Inteleg ca trebuie sa am carnetul lui de sanatate, ca trebuie sa am manusi si pungi ca sa ii adun mizeria, dar trebuie neaparat sa il tin legat in parcuri publice? In conditiile in care cainii de talie mica nu trebuie?