Am o intrebare legata de caini si legislatia privind pastrarea lor in lese in locuri publice.
Am un caine care are doi ani, de rasa Golden Retriever. Avem un parc in apropiere unde proprietari din zona isi aduc cainii sa socializeze si sa-si intinda picioarele; se joaca si copii in acel parc, dar intr-un alt segment. Accesul cainilor in parc nu este restrictionat.
Recent gardianul parcului m-a atentionat - doar pe mine, si nu pe ceilalti 17 proprietari de caini - ca este interzis sa il las fara lesa si botnita. Problema e ca nu gasesc nici o lege referitoare la asta - exista reglementarea privind cainii agresivi, dar Golden Retrieverul fiind cea blanda rasa de caini de companie si nu intra in lege. Am gasit si o hotarare privind circulatia animalelor in Bucuresti, dar nu sunt din Bucuresti (sunt din Resita).
Inteleg ca trebuie sa am carnetul lui de sanatate, ca trebuie sa am manusi si pungi ca sa ii adun mizeria, dar trebuie neaparat sa il tin legat in parcuri publice? In conditiile in care cainii de talie mica nu trebuie?
Analizati hotararile consiliului local pentru a va putea informa corect despre eventualele dispozitii ale autoritatii locale
Referitor la comportamentul celui mai bun prieten al omului,constientizati ca acesta este conditionat de multi factori printre care ,unul important si anume cel uman-modul cum cainele percepe ca se comporta omul cu el
Majoritatea cainilor indiferent cat de instruiti sunt,prezinta comportament agitat si cu tendinta catre violenta in aproprierea persoanelor de anume rasa,cele aflate imbracate cu haine cu anumite mirosuri
Constientizati ca cel mai bun prieten al omului are o vedere slaba care este compensata de alte simturi agile,miros ,auz,dar care si acestea in anumite spatii sunt limitate de poluare, de zgomot,etc si in conditiile in care cainele se confrunta cu mediu pe care nu il recunoaste,cu zgomote sau mirosuri straine,de multe ori adopta o pozitie de alerta care poate genera si o stare de agresivitate
Nu in ultiumul rand,constientizati ca rasa pe care o detineti este o rasa robusta
Retineti ca foarte multi semeni nu accepta cainii si in prezenta lor prezinta o stare care este perceputa de catre printr-un comportament distinct
Pentru preintampinarea situatiilor neplacute ,este de preferat sa aveti permanent controlul asupra prietenului dvs,sa il tineti in lesa ,decat sa il lasati liber sa adulmexe sau sa ingurgiteze diferite produse ,care sa ii cauzeze prejudicii-uneori ireversibile
Aveti, bineinteles, dreptate.
Legat de cateva dintre puncte, poluarea nu e problema aici si parcul este teren familiar lui. Stam in zona si am fost acolo, majoritatea timpului fara sa fie lasat din lesa, des cu el.
Daca se agita este doar in prezenta cainilor cu comportament agresiv, din motive de inteles. In acele cazuri sunt foarte atenta si il iau in lesa. Si chiar si atunci, o singura daca cand s-a intamplat sa-l muste alt caine (il aveam si in lesa atunci) nici macar fata de acela n-a marait si n-a latrat. Nu l-am vazut niciodata sa aiba comportament agresiv fata de oameni - se intelege minunat cu copii, nu-l deranjeaza sa fie tras de coada, nu reactioneaza daca cineva il calca sau il loveste. Cel putin, din cate am vazut pana acuma. Poate fi clasificat ca si agresiv daca n-a dat dovada niciodata de agresivitate? Daca da, atunci cuvantul 'agresivitate' nu isi are locul in legea respectiva - ar fi trebuit sa specifice 'toti cainii'.
(Nu vreau sa implic ca il cred perfect, fiindca nu e, dar acest defect tocmai nu i l-as atribui).
Rasa lui au mare nevoie de miscare, si stam la bloc. Nu-mi place sa-l las in spatele blocului fiindca sunt maidanezi si adesea fuge pe strada unde si eu sunt de-acord ca nu are ce cauta fara lesa. Majoritatea locurilor sunt lafel - circula masini, au iesiri la locuri populate, au caini vagabonzi. Alt loc care-l stiu este un teren de fotbal, dar care e folosit majoritatea timpului de copii; il duc acolo uneori, dar nu e solutie. Parcul era chiar ideal, deaceea vroiam sa stiu cat de legal este.
O sa incerc sa ma interesez in legatura cu consiliul local, multumesc pentru raspuns.
Poveste fara sfarsit...
Sa n-avem vorbe: de cand ma stiu sunt proprietar de caini :)
Da, rasa de caine este intre cele blande - dar cainii sunt imprevizibili, indiferent ce rasa sunt sau ce talie au. Cainii si copiii la un loc poate fi o chestiune periculoasa in anumite circumstante - care se intampla rar dar cand se intampla e tarziu pentru regrete, de aceea trebuie sa luam masuri de precautie.
Sunt cetateni care se crizeaza chiar si la vederea unui puiutz de caine care alearga spre ei sau in apropierea lor - nu le comentez aici caracterul.
*
Chestiunea despre tinerea cainilor in lesa (indiferent de talie) poate fi impusa din reglementarile legii 205 / 2004 privind protectia animalelor - pentru a nu se rataci, in caz ca fuge de langa stapan sau pentru a nu suferi vreun accident
Despre manusi, pungi etc gasiti informatii in hotararile de consiliu - in baza vreunei legi de mediu sau de pastrare a curateniei pe domeniul public (cum ar fi L. nr. 326 / 2001 privind serviciile publice de gospodarie comunala)
Comunitarii (paznicii, altfel spus) stiu ei ceva dar nu stiu bine: cainii agresivi trebuie sa poarte botnita - si acesti caini sunt numiti in OUG 55 din 2002 (modificata) Pe de alta parte, sunt si hotarari ale consiliilor locale prin care se dispune ca toti cainii sa aiba botnita (imaginati-va un pekinez cu botnita) - ceea ce este o cretinitate, exces de zel, incalcarea constitutiei (cum vreti sa-i spuneti) pentru ca o hotarare de consiliu local nu poate avea putere juridica mai mare decat legea sau decat ordonanta de guvern, aprobata printr-o lege (pana nu se iau mai multi la ”tranta” cu ”edilii” care vor voturile celor speriati de catelusi paznicii vor da din gura in continuare, pe langa lege - dar nu e vina lor)
Hilar este ca se dau hotarari stupide - cum e cea despre cainii care pot zburda liberi numai in zone special amenajate! Zone care lispsesc cu desavarsire, dar asa se poarta: ”edilii” romani pun carul inaintea boilor.
Un fel de concluzie: ii puteti arata paznicului textul OUG 55 din 2002 - daca insista sa afirme altfel il rugati sa va spuna ce baza legala are pentru afirmatiile sale. Orice hotarare locala ar exista nu poate fi aplicata daca cere mai mult decat legea / ordonanta in baza careia e data (aceste hotarari se dau in baza legii, nu in baza vointei unui ”edil” , chiar daca exista asa-numita autonomie locala)
Citez din L 215 / 2001 a administratiei publice locale:
Art. 3 Prin autonomie locala se intelege dreptul si capacitatea efectiva a autoritatilor administratiei publice locale de a solutiona si de a gestiona, in numele si in interesul colectivitatilor locale pe care le reprezinta, treburile publice, in conditiile legii.
Legalitatea acestor hotarari poate fi controlata de instantele de contencios administrativ (si) la cererea persoanei care se considera vatamata in drepturile sale - prin lege avem drepturile, nu prin actul administrativ de autoritate care mai si contavine legii.
Mersi mult pentru raspuns! Era exact ce vroiam sa aud :D
Nu sunt chiar iresponsabil, il las doar daca ori nu-s copii sau alti oameni in preajma, ori daca sunt multi alti proprietari si caini prezenti si astfel nu e tentat sa mearga unde sunt copii. Realizez ca nu elimina total riscul, dar incerc sa-l minimizez pe cat posibil. (Iar pentru oamenii cu phobii de caini, exista un parc la cinci minute unde sunt interzisi.)
O sa scot la imprimanta legea si o sa o port la mine o data cu carnetul lui de sanatate cand am de gand sa il las sa alerge.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Amenda botnita
Mmitsuu
Am primit o amenda de 200 ron pentru ca nu am avut botnita si carnetul de sanatate al cainelui la mine , cainele era in lesa. Sunt la prima abatere si as vrea ... (vezi toată discuția)