Prin transferul pozitiei din Registrul Agricol de pe ea (bunica) pe tata. Singura evidenta a detinatorilor de teren era Registrul Agricol (de fapt pe baza acestor evidente Registrul Agricol de la infiintarea CAP-ului 1962, s-au emis titlurile de proprietate cf. Legii 18/1991).
Ce inseamna jonctiunea posesiilor? Lamuriti-ma in termeni nejuridici! Tata figureaza ca si cap de familie, proprietar in registrul agricol si in registrul de rol din 1974 deci de 32 ani!!! De ce sa se ia in considerare termenul numai de la moartea bunicii (1981) cand ea a fost acea care a transferat proprietatea pe tata in 1974. Mentionez ca nu exista carte funciara! Singurul document unde erau inregistrati proprietarii (sau posesorii) terenurilor in timpul CAP-ului era Registrul Agricol.
Tata ar vrea sa deschida o ACTIUNE IN REVENDICARE prin care sa dobandeasca proprietatea asupra terenului de sub casa, a curtii si gradinii aferente invocand termenul de PRESCRIPTIE ACHIZITIVA DE 30 ANI (UZUCAPIUNE EXTRATABULARA).
SITUATIA:
In baza Legii 18/1991 s-a emis Titlu de proprietate pe 4 coproprietari (tata si 3 frati ai lui). In titlu este trecut si terenul de sub casa precum si curtea si gradina.
Nu exista carte funciara.
Tata a construit casa in 1964(autorizatia, si planul de casa fiind pe numele lui, de asemenea are o adeverinta de la CAP in care se specifica faptul ca detine lot in vatra satului pentru constructie ) pe amplasamentul vechii case parintesti, cu acordul bunicii care traia si care a hotarat ca-i va lasa tatalui meu terenul si gradina.
Tata a platit impozitul incepand cu anul casatoriei (1954) pentru ca bunica nu lucra si nu avea bani, dar chitantele s-au facut pe bunica. Bunica a locuit in continuare cu noi pana in 1981 cand a decedat. In anul 1974 bunica a hotarat sa treaca pozitia din Registrul Agricol si Registrul de Rol de pe ea pe tata. Astfel, pana in prezent, tata figureaza de 32 ani ca fiind posesorul casei, a curtii si gradinii aferente in actele de la Primarie. Mai mult, mama a lucrat cate 2-3 norme agricole la CAP pentru aceasta gradina incepand cu anul 1962 pana in 1989.
Fratii lui tata sunt plecati din sat dinainte de anul 1960, acceptand situatia de fapt "ca SANDU (tata) sa ramana la casa parinterasca, sa-si faca casa, sa o ingrijeasca pe bunica si sa lucreze gradina.
In anul 1996 tata si fratii lui s-au intalnit si si-au facut impartirea terenurilor ce vor urma sa le dobandeasca prin Legea 18/1991. Intelegerea lor a fost verbala, fara sa se consemneze in acte juridice autentice. Atunci au hotarat ca terenul de sub casa, curtea si gradina sa-i ramana lui tata pentru ca acesta a locuit acolo si a ingrijit-o pe bunica.
In prezent tata nu poate intabula terenul pe el pentru ca un frate nu mai vrea sa faca PARTAJ VOLUNTAR pe titlu, spunand ca el nu mai este de acord cu intelegerea privind impartirea terenurilor din 1996 si doreste ca sa aiba 25% din fiecare parcela de pamant (fizic nefiind posibil acest lucru).
Ca atare, noi copii nu putem face nici o investitie in casa (consolidare, reparatii, extindere) pentru ca nu este intabulata nici casa nici terenul.
Ce sanse are tata sa dobandeasca in proprietate terenul de sub casa, curtea si gradin printr-o actiune judecatoreasca?
Ce dovezi trebuie sa furnizam cum ca posesia a fost utila (continua, netulburata, publica, sub nume de proprietar) ?