avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... UZUCAPIUNE DE 30 ANI
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

UZUCAPIUNE DE 30 ANI

Tata ar vrea sa deschida o ACTIUNE IN REVENDICARE prin care sa dobandeasca proprietatea asupra terenului de sub casa, a curtii si gradinii aferente invocand termenul de PRESCRIPTIE ACHIZITIVA DE 30 ANI (UZUCAPIUNE EXTRATABULARA).
SITUATIA:
In baza Legii 18/1991 s-a emis Titlu de proprietate pe 4 coproprietari (tata si 3 frati ai lui). In titlu este trecut si terenul de sub casa precum si curtea si gradina.
Nu exista carte funciara.

Tata a construit casa in 1964(autorizatia, si planul de casa fiind pe numele lui, de asemenea are o adeverinta de la CAP in care se specifica faptul ca detine lot in vatra satului pentru constructie ) pe amplasamentul vechii case parintesti, cu acordul bunicii care traia si care a hotarat ca-i va lasa tatalui meu terenul si gradina.

Tata a platit impozitul incepand cu anul casatoriei (1954) pentru ca bunica nu lucra si nu avea bani, dar chitantele s-au facut pe bunica. Bunica a locuit in continuare cu noi pana in 1981 cand a decedat. In anul 1974 bunica a hotarat sa treaca pozitia din Registrul Agricol si Registrul de Rol de pe ea pe tata. Astfel, pana in prezent, tata figureaza de 32 ani ca fiind posesorul casei, a curtii si gradinii aferente in actele de la Primarie. Mai mult, mama a lucrat cate 2-3 norme agricole la CAP pentru aceasta gradina incepand cu anul 1962 pana in 1989.
Fratii lui tata sunt plecati din sat dinainte de anul 1960, acceptand situatia de fapt "ca SANDU (tata) sa ramana la casa parinterasca, sa-si faca casa, sa o ingrijeasca pe bunica si sa lucreze gradina.

In anul 1996 tata si fratii lui s-au intalnit si si-au facut impartirea terenurilor ce vor urma sa le dobandeasca prin Legea 18/1991. Intelegerea lor a fost verbala, fara sa se consemneze in acte juridice autentice. Atunci au hotarat ca terenul de sub casa, curtea si gradina sa-i ramana lui tata pentru ca acesta a locuit acolo si a ingrijit-o pe bunica.
In prezent tata nu poate intabula terenul pe el pentru ca un frate nu mai vrea sa faca PARTAJ VOLUNTAR pe titlu, spunand ca el nu mai este de acord cu intelegerea privind impartirea terenurilor din 1996 si doreste ca sa aiba 25% din fiecare parcela de pamant (fizic nefiind posibil acest lucru).
Ca atare, noi copii nu putem face nici o investitie in casa (consolidare, reparatii, extindere) pentru ca nu este intabulata nici casa nici terenul.

Ce sanse are tata sa dobandeasca in proprietate terenul de sub casa, curtea si gradin printr-o actiune judecatoreasca?

Ce dovezi trebuie sa furnizam cum ca posesia a fost utila (continua, netulburata, publica, sub nume de proprietar) ?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: ne_nicku , utilizator 18:33, 14 Decembrie 2006
posesia pentru sine zic eu ar fi luata in calcul doar de la moartea bunicii tale deoarece cat a trait ea nu a posedat pentru altul..... fiind vorba de frati nu se poate considera din start ca au renuntat la mostenire....asa ca atentie la cei 30 de ani.....
uzucapiunea este, in privinta finalitatii, o sanctiune aplicata proprietarului dezinteresat, putem spune ca fratii nu s-au mai interesat de bunuri, dar aceasta din 1981, cand a intervenit decesul bunicii si cand fratii, in calitate de mostenitori, puteau cere dezbaterea mostenirii.

posesia pentru sine zic eu ar fi luata in calcul doar de la moartea bunicii tale deoarece cat a trait ea nu a posedat pentru altul..... fiind vorba de frati nu se poate considera din start ca au renuntat la mostenire....asa ca atentie la cei 30 de ani.....


Din cate stiu eu... uzucapiunea opereaza impotriva adevaratului proprietar ca o sanctiune pentru ca nu a avut grija de proprietatea sa. Ori ca un mod de dobandire originar al proprietatii atunci cand proprietatea- pamantul in cazul de fata - nu apartinea nimanui...

Mai departe... daca au trecut 30 de ani de posesie utila uzucapiunea opereaza in cel mai convenabil mod :D fara sa se ceara existenta vreo unui titlu si fara sa fie necesara proba bunei credinte.

Art. 1860 C. civ mai reglementeaza si joncţiunea posesiilor: "Orice posesor posterior are facultatea spre a putea să opună prescripţia, să unească posesiunea sa cu posesiunea autorului său" - Deci indeferent daca bunica sau tatal tau a posedat... se poate face jonctiunea posesiilor.

Asta zice Dreptul Civil de anul II in materie de uzucapiune...acum nu stiu care e practica la noi...
Ce inseamna jonctiunea posesiilor? Lamuriti-ma in termeni nejuridici! Tata figureaza ca si cap de familie, proprietar in registrul agricol si in registrul de rol din 1974 deci de 32 ani!!! De ce sa se ia in considerare termenul numai de la moartea bunicii (1981) cand ea a fost acea care a transferat proprietatea pe tata in 1974. Mentionez ca nu exista carte funciara! Singurul document unde erau inregistrati proprietarii (sau posesorii) terenurilor in timpul CAP-ului era Registrul Agricol.
""De ce sa se ia in considerare termenul numai de la moartea bunicii (1981) cand ea a fost acea care a transferat proprietatea pe tata in 1974.""......cum anume s-a facut transferul de proprietate? vanzare-cumparare, donatie?...

Alte discuții în legătură

Mostenire Elenasialexandru Elenasialexandru Buna ziua.as avea nevoie de un răspuns clar.tatalui meu ia rămas casa după moartea mamei lui(adică bunica mea).binenintales ca fără acte.tata a avut o ... (vezi toată discuția)
Succesiune in muntenia dupa parinti, zona ... ANDU_V ANDU_V Buna ziua, Subiect: succesiune in Muntenia dupa parinti, zona cooperativizata, - Casa de locuit 45 mp inscrisa in registrul agricol in anul 1957 pe ... (vezi toată discuția)
Cum aflu proprietarul terenului? cornic cornic In 1970 parintii mei impreuna cu un vecin au cumparat impreuna 1200 mp teren si o casa cu acte de vinzare cumparare, marginile proprietatii de atunci erau ... (vezi toată discuția)