avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua.as avea nevoie de un răspuns clar.tatalui meu ia rămas casa după moartea mamei lui(adică bunica mea).binenintales ca fără acte.tata a avut o sora care a decedat acum vreo 10ani....iar sora tatălui are 3 copii.si vreau sa știu dacă tata da moștenirea in judecată (fiindcă tata a avut grija in totalitate de bunica pana la moarte și dp cu tit ce a fost necesar)ce drepturi ar avea?multumesc anticipat de raspuns
Inteleg ca nu exista un titlu de proprietate, pentru casa bunicii dumneavoastra.


PPotrivit dispozitiilor art. 1860 din vechiul Cod civil „orice posesor are facultatea spre a putea opune prescripția să unească posesiunea sa cu posesiunea autorului său”.

Joncțiunea posesiilor este posibilă dacă sunt îndeplinite următoarele condiții: să fie vorba de o posesie propriu zisă și cel ce invocă joncțiunea posesiilor să fie succesor în drepturi al autorului.



Jonctiunea posesiei inseamna unirea posesiei uzucapantului, adica a posesorului actual, cu intervalul de timp cat posesia a fost exercitata de catre autorul sau, pentru a dobandi dreptul de proprietate prin uzucapiune.


PPentru a putea opune unirea celor doua posesii, trebuie sa fie indeplinite cumulativ doua conditii: sa fie vorba de o posesie propriu-zisa si posesorul actual sa fi dobandit posesia bunului de la autorul sau pe baza unui raport juridic.


Autor, in sensul art. 1860 c.civ., este cel care, la fel ca cel care invoca uzucapiunea, nu este titular al dreptului de proprietate sau al unui alt drept real.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond funciar dan944 dan944 Exista o lege ca daca ai intrat in posesia unui teren chiar si fradulos dupa un anumit timp de folosinta devii propietar de drept? Se pare ca nu stie nimeni (vezi toată discuția)
Obtinerea actului de proprietate beneficiind de uzucapiune andrei calud andrei calud Buna ziua! In anul 1990 am cumparat o casa si un teren vis-a-vis de casa, cu chitanta de mana. In anul 2001 primaria a incadastrat terenul respectiv ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune pentru persoane decedate ergisela ergisela As avea o intrebare, parintii mei decedati in anul 1987 au stapinit si au figurat in registru agricol cu o suprafata de teren mai mult de 20 de ani. Am ... (vezi toată discuția)