avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Uzucapiune pentru persoane decedate
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Uzucapiune pentru persoane decedate

As avea o intrebare, parintii mei decedati in anul 1987 au stapinit si au figurat in registru agricol cu o suprafata de teren mai mult de 20 de ani. Am chitantele prin care au platit impozitele. Eu am plecat din tara si am imputernicit pe cineva sa-mi scoata un cerificat de mostenitor si sa ma intabuleze. Dintr-o greseala am fost intabulata cu 600 mp mai putin. In urma cu 7 ani vecinul meu a profitat de asta si mi-a ocupat 150 mp din terenul meu. iar eu nu mai pot face dovada ca terenul imi apartine datorita acestei greseli (actiunile de grantuire si prestatie tabulara mi-au fost respinse). M-ar interesa sa aflu daca as mai avea o sansa daca as solicita in instanta sa se constate uzucapiunea pentru parintii mei decedati sau cum ar trebui sa procedez. Va multumesc, cu respect.
Da, insa trebuie sa invocati jonctiunea posesiei, posesia exercitata de parintii dumneavoastra, unita cu posesia dumneavoastra.

Potrivit dispozitiilor art. 1860 din vechiul Cod civil „orice posesor are facultatea spre a putea opune prescripția să unească posesiunea sa cu posesiunea autorului său”.

Joncțiunea posesiilor este posibilă dacă sunt îndeplinite următoarele condiții: să fie vorba de o posesie propriu zisă și cel ce invocă joncțiunea posesiilor să fie succesor în drepturi al autorului.


Potrivit art.1846. Cod civil, orice prescriptie este fondata pe faptul posesiunii.

Posesiunea este detinerea unui lucru sau folosirea de un drept, exercitata, una sau alta, de noi însine sau de altul in numele nostru.

Potrivit art. 1847. Cod civil, ca sa se poata prescrie, se cere o posesiune continua, neîntrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar.





~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum aflu proprietarul terenului? cornic cornic In 1970 parintii mei impreuna cu un vecin au cumparat impreuna 1200 mp teren si o casa cu acte de vinzare cumparare, marginile proprietatii de atunci erau ... (vezi toată discuția)
Fond funciar dan944 dan944 Exista o lege ca daca ai intrat in posesia unui teren chiar si fradulos dupa un anumit timp de folosinta devii propietar de drept? Se pare ca nu stie nimeni (vezi toată discuția)
Obtinerea actului de proprietate beneficiind de uzucapiune andrei calud andrei calud Buna ziua! In anul 1990 am cumparat o casa si un teren vis-a-vis de casa, cu chitanta de mana. In anul 2001 primaria a incadastrat terenul respectiv ... (vezi toată discuția)