avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Activitate dgmaster

Activitate dgmaster

Răspuns la discuția Optiune succesorala
In cazul meu, cu succesiunea dupa bunicul, exista situatia ca bunicul a donat cu titlu gratuit fiilor, acum decedati, niste suprafete de teren in limitele cotitatilor prin anul 1960, acestia devenind proprietari inscrisi in registru agricol. In acest caz, pentru restul de mostenire al bunicului mai erau necesare acte de acceptare a succesiuni? Se mai face un raport al donatiilor la dezbaterea succesiunii? Bunicul (dinspre tata) a decedat in 1991 si consider ca doar familia mea a acceptat tacit restul de mostenire prin folosirea, intretinerea, plata impozitelor pentru terenuri si cladire pe toata perioada de la deces pana in prezent.
Răspuns la discuția Optiune succesorala
Am observat ca sunt dispute si practici neunitare referitor la necesitatea acceptarii succesiunii in termenul legal pe vechiul Cod civil atunci cand sunt in cauza mostenitorii sezinari.
Cum se impaca in practica judiciara art. 653 si art. 700 care nu face distinctie intre mostenitori sezinari si nesezinari? In definitiv pot pierde fii / nepotii defunctului dreptul la mostenire daca nu au acceptat succesiunea intr-un fel sau altul? Sau este total exclus acest lucru?
Răspuns la discuția Optiune succesorala
Ati avut de a face cu astfel de procese in care elementul cheie sa fie neexprimarea unei optiuni privind mostenirea? Sunt frecvente in practica judiciara? Cred ca despre uzucapiune nu se poate vorbi in cazurile cu mai multi mostenitori atat timp cat n-au trecut 30 de ani de la deschiderea succesiunii.
Răspuns la discuția Optiune succesorala
Multumesc pentru raspunsuri dar n-am inteles la ce se refera ultimele postari. Stiu ca intotdeauna instanta competenta e cea din "zona" unde se afla bunurile in discutie.
Răspuns la discuția Rol agricol (fiscal) la primarie
Multumesc mult pt. raspuns. Ceea ce nu mi-e foarte clar in ansamblul situatiei este daca pot fi aduse la masa succesorala a bunicului acele terenuri "cedate" in anii 60 catre fii lui si aflate acum in posesia (proprietatea?) nepotilor existand si certificate de mostenitor pt. ele.
Răspuns la discuția Optiune succesorala
dinu cezar a scris:

doar pe calea unei actiuni in justitie.
Iar acceptare tacita nu inseamna numai impozitul, ci si "lumina" efectuat imbunatatiri, stingeri de datorii, etc.


Cam ce variabile are o astfel de actiune? Sunt sanse sa castigi procesul in conditiile in care sunt indeplinite cerintele de acceptare tacita versus nici un fel de optiune succesorala a celorlalti, totul privind o succesiune ce ar fi trebuit dezbatuta acum 20 de ani? Multumesc.
Răspuns la discuția Optiune succesorala
Notiunea de acceptare a mostenirii are si aplicabilitate practica? Adica mostenitorul care a facut acte de acceptare tacita (plata impozitului de exemplu) poate invoca decaderea din drepturile de mostenitor a mostenitorilor concurenti daca acestia nu au facut niciun gest privind mostenirea in termenele legale?
Răspuns la discuția Rol agricol (fiscal) la primarie
Multumesc pt. raspuns! Mai sunt si alti mostenitori (verii mei). Toate informatiile despre bunurile bunicului sunt cunoscute, ce a avut in anii 60 si ce avea la data decesului. Familia mea s-a ocupat de el si de bunuri pana la sfarsitul vietii bunicului si dupa aceea am platit impozit si am administrat bunurile.
Problema mea este ca la dezbaterea succesiunii, unde stiu aproape sigur ca vor aparea neintelegeri, sa pot avea o reprezentare clara a ceea ce am de facut. Am facut referire la acceptarea tacita pt. ca as vrea sa stiu daca pot avea un avantaj in ca caz ca lucrurile se complica. Intrebarea ar fi daca se poate vorbi de acceptare tacita numai privind strict bunurile bunicului din registrul agricol la data decesului, in conditiile in care urmasii aveau la rol terenuri primite de la bunic inca din anii 60 si scazute din rolul agricol al bunicului.
Răspuns la discuția Optiune succesorala
Va multumesc frumos! Pentru ca ati avut amabilitatea sa-mi raspundeti, indraznesc sa va rog sa examinati si eventual sa-mi dati niste raspunsuri in legatura cu problemele expuse intr-o alta postare. Aici e linkul: www.avocatnet.ro/content/for...
Multumesc inca odata!
Cum pot afla daca cineva a dat declaratie de optiune succesorala la notar in urma decesului bunicului meu din anul 1991? Sunt interesat sa aflu daca s-au dat declaratii de acceptare legate de mostenirea bunicului. Va multumesc.