Buna seara.
Doresc sa va adresez urmatoarea intrebare si totodata daca puteti sa-mi dati un sfat.
Am un mic magazin cu trei angajate la care gestiunea era comuna.
La ngajarea fiecarei angajate s-a facut un inventar de primire de gestiune.
La sf. lunii august una din angajate ,chiar in prima mea zi de concediu ,fiind plecat si din tara ,si-a dat demisia fiind si in perioada de 30 zile de proba ,invocand ca nu trebuie sa vina la cele 20 zile de preaviz conform legii,astfel ramanand sa se lucreze doar in doua schimburi.
Cand m-am intors in tara ,dupa 7 zile, am facut inventarul la care am invitat-o sa ia parte ca fosta angajata si m-a refuzat.
Dupa inventar am gasit o lipsa destul de consistenta ,pe care
coreland cele doua situatii de mai sus(demisia premeditata si absenta ei de la efectuarea inventarului ),ma indreptateste sa cred ca este autoare in totalitate a acestei delapidari.
In final va rog sa-mi spuneti ce-as putea sa fac pentru recuperarea prejudiciului.
Cu multa consideratie
va mutumesc
Stimate domn(a)
Saptamana trecuta mai precis joi/vineri in orasul roman,in mai multe magazine s-au prezentat in control mai multe echipe anaf antifrauda,care dupa ce au verificat banii din casa ,au intocmit un borderou pe care l-au semnat angajatii prezenti in acel moment,dar acesti inspectori n-au solicitat registrul unic de control in care ar fi trebuit sa specifice date despre controlul efectuat.
Acum intrebarea mea este : oare acesti inspectori pentru faptul ca dupa incheierea controlului nu au solicitat completarea registrului unic de control , la randul lor n-au incalcat legea ?
Va rog in acest caz sa-mi scrieti de ce ITM-ul imi da termen pentru achitarea drepturilor salariale respectivului angajat , in caz contrar sunt pasibil la amenda ...intre 3000 si 5000 lei?
Mentionez ca termenul limita este de 30 zile calendaristice.
Buna seara
De curand la magazinul pe care-l administrez in urma unui inventar de predare de gestiune a unei angajate la care-i expira perioada de preaviz am gasit o lipsa de cca 5000 lei.
Faptul ca urma sa-i inmanez ca drepturi banesti lichidarea la zi , am refuzat acest lucru cu gandul ca din suma lipsa la inventar mai recuperez ceva.
Ea a facut adresa la ITM in urma careia inspectorii mi-au dat termen in care sa fac dovada platii drepturilor salariale catre persoana respectiva in caz contrar sunt pasibil la o amenda conform legii.
Parerea mea este ca mi se face o mare nedreptate si prin aceste practici se incurajeaza hotia.
Mai pe scurt angajatul fura ,apoi pleaca din tara ,iar eu ca angajator trebuie intr-un fel trebuie sa-l felicit ca m-a furat ,iar daca vreau sa recuperez paguba trebuie sa-l dau in judecata ,dar este plecat deja din tara.
Va rog sa-mi spuneti cum cantariti dvs. acest aspect,si cum as putea eu sa-mi recuperez paguba.
In oct. 2010 in urma unei reclamatii a unei foste angajate pe care am concediat-o in urma unei lipse in gestiune constatate , am primit o amenda de la ITM pe care ulterior am contestat-o si la care am primit hotarare definitiva prin care mi s-a respins cererea . Intre timp , in febr. 2013 firma am suspendat-o pe o periaoada de 3 ani.
Spuneti-mi care sunt consecintele si care este perioada de prescriere a amenzii susmentionate.Multumesc.
Buna seara
Stimete consultant va rog sa-mi spuneti care sunt facilitatile acordate anjajatorilor pentru angajarea de someri ,pentru 2014.
Au mai aparut norme de aplicare la Legea 250 ? Se mai modifica ceva?
Va multumesc.