avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Activitate d_olaru

Activitate d_olaru

Doresc sa aflu cum se poate angaja cu contract de m-ca (sau conventie civila) in care sa fie prevazut salariul lunar (de 1500 lei, de exemplu) dar plata efectiva sa se faca in functie de gradul de incarcare, respectiv numarul de ore efectiv muncite (care poate fi si mai mare dar si mai mic decat 8 ore/zi)
Dpdv al Codului muncii este ok sa fie stipulata o astfel de clauza in contractul de m-ca? Sau exista o limita (salariul minim pe economie) sub care nu se poate plati un salariu, chiar daca el reflecta doar un grad de incarcare de 50%, respectiv 4 ore/zi?
Multumesc!
Anul trecut am depus un proiect pe masura 312 pentru construirea unui depozit de materiale de constructii in mediul rural. In acest sens, am incheiat un contract de comodat intre proprietarul terenului (fratele meu) si firma (a carei asociat unic sunt). Pe langa clauzele uzuale unui contract de comodat exista si urmatoarea: "Constructia ce se va realiza va fi proprietarea SC X SRL cu drept de superficie pe acest teren"

In ghidul solicitantului aferent masurii 312 se accepta ca si documente privind terenul, printre altele contractul de comodat incheiat pe o perioada de minimum 10 ani si in cazul c-tiilor definitive, certificarea dreptului real principal (drept de proprietate, uz, uzufruct, superficie, servitute) dobandit prin: contract de vanzare-cumparare, de schimb, de donatie, certificat de mostenitor, act ad-tiv de restituire, hot judecat/contract de concesiune conf L50/1991.

Eu am urmatoarele nelamuriri:
1. Daca pentru certificarea dreptului real principal sunt acceptate doar contractele si documentele mentionate mai sus, atunci de ce este acceptat si contractul de comodat care nu se regaseste printre acestea. Cum este posibil sa ai un astfel de doc (de ex contract de vanzare-cumparare) pe care sa-l dublezi cu un contract de comodat?
2. Pe de alta parte in contractul de comodat exista acea clauza mentionata la inceput, referitoare la dreptul de superficie. Pot contesta notificarea CRPDRP-ului invocand faptul ca in contractul de comodat exista acea clauza? Mai mult, pe baza acestui contract, primaria comunei respective a eliberat certificatul de urbanism in care se mentioneaza la rubrica "detinut prin...contract de vanz-cumparare (cel prin care fratele meu a cumparat terenul) si contract de comodat nr....", cel prin care firma mea are calitatea de comodatara.

In plus, in notificare se mai spune ca certificarea dreptului real nu este necesara in cazul c-tiilor provizorii si se poate prezenta si un "contract de comodat/locatiune (inchiriere) asupra terenului". Or in anexa cu definitii a L50/1991 se spune clar ca "emiterea autorizatiei de construire in baza unui contract de inchiriere se poate face numai pentru constructii cu caracter provizoriu si cu acordul expres al proprietarului de drept" , deci "contract de comodat/inchiriere" asa cum este scris in notificare, nu este corect.
Ce parere aveti? Am sanse de castig daca depun contestatia? Cum ar trebui s-o formulez?
Multumesc frumos!