avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi
Forum Activitate mary_drag

Activitate mary_drag

Răspuns la discuția ADMITERE BAROU 2012
M- am gandit eu ca asta ai vrut sa spui, dar dupa cum ai formulat" asadar copilul din speta noastra dobandeste capacitate civila" am vrut sa stiu ce ai vrut sa spui. Mult succes si sper sa tinem aproape pentru a ne clarifica anumite nelamuiri pe care le avem.
Propun niste grile, pentru a le dezbate
Q.1) In cazul stipulatiei pentru altul, daca promitentul nu-si executa obligatiile:
A.
stipulantul poate obliga pe promitent sa-si execute obligatiile fata de el.
B.
stipulantul poate obliga pe promitent sa-si execute obligatiile fata de terta persoana beneficiara.
C.
stipulantul poate cere daune-interese, daca probeaza producerea in patrimoniul tertului a unui prejudiciu datorat neexecutarii obligatiilor catre tert.
Q.2) Dreptul nascut din contractul in folosul unei terte persoane:
A.
apartine stipulantului.
B.
apartine tertului beneficiar.
C.
se naste direct si mijlocit in patrimoniul tertului beneficiar.
Q.3) In cazul stipulatiei pentru altul tertul beneficiar dobandeste dreptul din momentul:
A.
incheierii contractului intre stipulant si promitent.
B.
in care tertul a acceptat dreptul stipulat in folosul sau.
C.
in care promitentul executa obligatia fata de tert.
Q.4) In cazul stipulatiei pentru altul:
A.
tertul beneficiar intra in concurs cu creditorii stipulantului pentru satisfacerea dreptului stipulat in folosul sau;
B.
tertul beneficiar are actiune directa impotriva promitentului pentru satisfacerea dreptului sau;
C.
daca tertul beneficiar a decedat inainte de a accepta dreptul, acesta, cat si actiunile insotitoare, se transmit mostenitorilor tertului.
Q.5) Constituie forme ale simulatiei:
A.
contractull fictiv;
B.
conventia porte-fort;
C.
contractul prin interpunere de persoane..
Q.6) In cazul stipulatiei pentru altul, daca tertul beneficiar renunta la drept, in lipsa unor prevederi contractuale, dupa imprejurari:
A.
dreptul poate profita numai stipulantului;
B.
dreptul poate profita promitentului;
C.
dreptul poate fi executat in folosul altui tert.
Q.7) Stipulatia pentru altul creeaza raporturi:
A.
intre stipulant si promitent.
B.
intre stipulant si tert.
C.
intre promitent si tert.
Q.8) Constituie exceptii de la principiul relativitatii efectelor contractului:
A.
invocarea contractului de catre un tert, in cadrul unei actiuni directe;
B.
simulatia;
C.
stipulatia pentru altul.
Q.9) Terti, in materia simulatiei sunt:
A.
succesorii universali si titlu universal;
B.
creditorii chirografari;
C.
succesorii cu titlu particular.
Q.10) Pentru a se putea invoca exceptia de neexecutare a contractului trebuie indeplinite si conditiile:
A.
obligatiile reciproce ale partilor sa-si aiba temeiul in acelasi contract
B.
neexecutarea sa nu se datoreze unei fapte savarsite de partea care invoca neexecutarea;
C.
punerea in intarziere.
Acelasi rationament l- am avut si eu, era un raspuns la o speta postata printre primele discutii, in care era vorba despre un nou nascut care s- a nascut viu dar nu viabil si care a decedat dupa cateva cateva ore de la nastere. Intrebarile referitoare la speta erau :
1 copilul a dobandit capacitate civila ??
2. Ce acte de stare civila se intocmesc in acest context???
Misha80 a scris:

Capacitatea civilă este expresia care desemnează capacitatea în dreptul civil în structura acesteia intrând capacitatea de folosință și cea de exercițiu. Potrivit art.5 alin 2 din D.nr 31/1954 capacitatea de folosință a persoanei fizice constă în aptitudinea, generală și abstractă, a omului, a omului de a avea drepturi și obligații civile. Noul Cod civil definește capacitatea de folosință prin intermediul art.34 ca fiind aptitudinea persoanei de a avea drepturi și obligații civile. În ce privește momentul nașterii și cel al încetării capacității de folosință, ambele reglementări consideră că aceasta începe la nașterea persoanei și încetează odată cu moartea acesteia (a se vedea art.36 N.c.civ. şi art.7 din D.31/1954). Mergând pe această linie de idei şi pe firul reglementării civile vom constata că art.36 N.C.civ., prima teză prevede că drepturile copilului sunt recunoscute de la concepţiune, însă numai dacă el se naşte viu. Aşadar, copilul din speţa noastră dobândeşte capacitate civilă, deoarece legea prevede că acesta trebuie să se nască viu, nu şi viabil. Acest art.36 N.C.civ. reprezintă în realitate excepţia dobândirii capacităţii de folosinţă de la concepţiune, ceea ce romanii au numit infans conceptus pro nato habetur quoties de commodis eius agitur, adică capacitatea de folosinţă anticipată.

Buna, eu cred ca nu dobandeste capacitate civila asa cum era formulat in varianta de raspuns, pentru ca la nastere sau in cazul exceptiei de la regula ( de la conceptie) se dobandeste capacitatea de folosinta nu si cea de exercitiu, iar capacitatea juridica este formata din capacitate de folosinta si capacitate de exercitiu.