avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Activitate risca

Activitate risca

Mersi pt. raspuns. Totusi cum ar putea ei sa dovedeasca acest lucru?
Acum am niste colegi noi la firma si i-au pus si pe ei sa semneze aceste acte aditionale. Ei n-au fost de acord cu clauza de 3000 de euro si ca nu are legatura art. 270 din CM cu formarea profesionala. Cand au vazut ca ei cunosc cat de cat CM au schimbat actul aditional si au facut referire la Codul penal. Din pacate nu stiu la ce art. au facut referire. ACum vreau sa stiu daca ma dau in judecata am vreo sansa sa castig? Eu sunt de acord sa platesc cursurile, nu si daunele. Mentionez ca am mai facut si un curs de engleza de 3 mil si tot asa am semnat un act aditional ca daca plec in 3 ani platesc proportional cu perioada lucrata cursul, plus daune de 3000 de euro.
Pot fi considerate daune faptul ca au achizitionat pt. tine o licenta la un soft?:(
Revin cu un citat din actul aditional:
"Art. 1 (1) S.C..... suporta cheltuielile ocazionate de specializarea profesionala a salariatului pentru dobandirea unor cunostinte aprofundate ..... pentru obtinerea calitatii de ...., cu scoaterea totala din activitate.
(2) Pe perioada specializarii profesionale, salariatului i se vor aplica prevederile art. 194(3) Codul Muncii, salariatul beneficiind de o indemnizatie egala su salariul integral corespunzator postului si functiei detinute, cu toate indemnizatiile, sporurile si adaosurile la acesta.
(3)Cursurile au o durata de 2 saptamani, in perioada: 13.03.2006-24.03.2006.
(4) Cheltuielile ocazionate de formarea profesionala sunt in valoare de 4127 lei.
Art. 2 (1) Salariatul este obligat sa urmeze stagiul de specializare, sa sustina lucrarile/examenele programate si sa finalizeze cursul. De asemenea, salariatul se obliga sa lucreze in cadrul societatii timp de 3 ani de la data terminarii stagiului de formare profesionala.
(2) In perioada specializarii profesionale si in urmatorii 3 ani salariatul se angajeaza sa nu aiba initiativa incetarii contractului sau individual de munca conform art. 79 Codul Muncii sau sa nu determine concedierea sa conf. art. 61 CM prin conduita sa.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiilor prevazute la alineatele precedente ale art.2 determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de specializarea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita la alin.(1) si la plata unei penalitati de 3000 Euro, conform art. 270 CM.
Art. 3. Contravaloarea cheltuielilor prevazute in prezentul act aditional la contractul individual de munca se va stabili conform art. 272 Codul Muncii potrivit valorii acestora de la data cand va avea loc despagubirea."
Eu urmeaza sa-mi depun cererea de incetare a contractului de munca peste o saptamana. Daca partile sunt de acord cu plecarea mea si-mi semneaza plecarea, imi mai pot imputa aceste cheltuieli. Cat de legal este acest act aditional, mai ales plata acelor daune de 3000 de euro? La ce daune se refera art. 270 CM? Este atat de ambiguu codul muncii ca oice se poate interpreta.:(
Am si eu o situatie similara si vreau o lamurire.
Acum un an si jumatate am fost trimisa de firma la care m-am angajat la un curs de formare profesionala de 10 zile cu scoaterea totala din activitate. In aceasta perioada am primit indemnizatie de la firma. La incheierea cursului am primit un certificat si firma m-a pus sa semnez un act aditional prin care ma oblig sa nu demisionez mai devreme de 3 ani, caz in care voi plati contravaloarea cursului si cheltuielile de cazare si transport. Acum vreau sa va intreb daca acest act aditional este corect, avand in vedere ca n-a durat 60 de zile? Eu voi urma sa demisionez luna asta si in caz ca nu voi plati ce se va intampla? Ce ma sfatuiti sa fac? Va multumesc anticipat.
Răspuns la discuția clauze contractuale ajutor
Multumesc pt. raspuns. Totusi nu prea inteleg de ce nu este lovit de nulitate acel contract atata timp cat nu este conform CM. Nu este oare obligatia angajatorului sa asigure formarea profesionala. Ce se intampla oare daca nu semnam?
Răspuns la discuția clauze contractuale ajutor
Am si eu o problema. Am tot cautat in forum dar n-am gasit raspuns.
Cand m-am angajat la firma am fost trimisa la un curs de specializare de 2 saptamani cu scoaterea totala din activitate. Mentionez ca am primit indemnizatie pe aceasta perioada. La sfarsitul cursului am semnat si un act aditional prin care ma oblig sa nu parasesc firma timp de 3 ani de la finalizarea cursului, altfel platesc cheltuielile de specializare de 4000 ron. Acum desi stiu ca exista un articol in Codul Muncii conform caruia formarea profesionala trebuie sa fie de minim 60 de zile ca sa se aplice acel act aditional, eu totusi am semnat acel act. Daca demisionez si ei ma dau in judecata am vreo sansa sa castig?
Va multumesc!
Răspuns la discuția Curs formare profesionala
Multumesc mult de raspunsuri. Inseamna ca nu ar trebui sa-mi fac probleme.
Răspuns la discuția Curs formare profesionala
M-am exprimat gresit. Conform Codului Muncii, dar nu mai retin articolul.
Buna ziua!
Am cautat in forum problema mea si tot nu m-am lamurit, de aceea mi-am permis sa deschid un subiect nou, poate ma lamureste si pe mine cineva.
Acum 8 luni m-am angajat la o firma. Am fost trimis la un curs de formare profesionala cu durata de 10 zile. Cursul s-a efectuat in afara orasului, iar firma mi-a platit transportul cu trenul, diurna de 350 000 lei pe zi, cazarea la hotel de 1.300.000/zi si valoarea cursului de 20 mil. In timpul celor 2 saptamani am primit si indemnizatie integrala in locul salariului.
Dupa efectuareaa cursului am semnat un act aditional prin care ma oblig sa nu parasesc firma 3 ani de la finalizarea cursului, in caz contrar voi plati cheltuielile ocazionate de formarea profesionala in valoare de 40 mil. Mentionez ca la actul aditional este atasata factura fiscala cu toate cheltuielile.
Intrebarea mea este daca demisionez mai devreme de 3 ani trebuie sa platesc toate cheltuielile sau se aplica legea conform careia stagiul de formare profesionala trebuie sa fie mai mare de 60 zile si cu scoaterea totala din activitate?
Va multumesc.