avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... clauze contractuale ajutor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

clauze contractuale ajutor

Se poata introduce o clauza la un contract in cara angajatul sa fie obligat sa nu paraseasca firma 3ani?Temeiul legal. Nu a beneficiat de cursuri de formare profesionala.
Cel mai recent răspuns: risca , utilizator 11:57, 20 Februarie 2007
codul muncii.... - (1) Salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională mai mare de 60
de zile
în condiţiile art. 194 alin. (2) lit. b) şi alin. (3) nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de
muncă o perioadă de cel puţin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesională.
(3) Nerespectarea de către salariat a dispoziţiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la
suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din
perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.
in alte conditii nu poti obliga pe nimeni sa stea la tine...... nu exista nici o baza legală!!!!!!!!!!!!
Nu exista nici-un temei legal pt. retinerea angajatului daca el nu a beneficiat de un curs de formare profesionala ;si nici daca ar fi un contract cu perioada determinata, aceste neputand fi incheiat pe o perioada mai mare de 24 de luni.
Am si eu o problema. Am tot cautat in forum dar n-am gasit raspuns.
Cand m-am angajat la firma am fost trimisa la un curs de specializare de 2 saptamani cu scoaterea totala din activitate. Mentionez ca am primit indemnizatie pe aceasta perioada. La sfarsitul cursului am semnat si un act aditional prin care ma oblig sa nu parasesc firma timp de 3 ani de la finalizarea cursului, altfel platesc cheltuielile de specializare de 4000 ron. Acum desi stiu ca exista un articol in Codul Muncii conform caruia formarea profesionala trebuie sa fie de minim 60 de zile ca sa se aplice acel act aditional, eu totusi am semnat acel act. Daca demisionez si ei ma dau in judecata am vreo sansa sa castig?
Va multumesc!

Am si eu o problema. Am tot cautat in forum dar n-am gasit raspuns.
Cand m-am angajat la firma am fost trimisa la un curs de specializare de 2 saptamani cu scoaterea totala din activitate. Mentionez ca am primit indemnizatie pe aceasta perioada. La sfarsitul cursului am semnat si un act aditional prin care ma oblig sa nu parasesc firma timp de 3 ani de la finalizarea cursului, altfel platesc cheltuielile de specializare de 4000 ron. Acum desi stiu ca exista un articol in Codul Muncii conform caruia formarea profesionala trebuie sa fie de minim 60 de zile ca sa se aplice acel act aditional, eu totusi am semnat acel act. Daca demisionez si ei ma dau in judecata am vreo sansa sa castig?
Va multumesc!

Contractul fiind legea partilor, in cazul in care vei demisiona va trebui sa platesti acea suma pt. ca, in cazul unui eventual proces, sa nu fii obligat la plata unei sume mai mari- eventuale cheltuieli de judecata.
Multumesc pt. raspuns. Totusi nu prea inteleg de ce nu este lovit de nulitate acel contract atata timp cat nu este conform CM. Nu este oare obligatia angajatorului sa asigure formarea profesionala. Ce se intampla oare daca nu semnam?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie in caz de formare profesionala xxandra xxandra Buna, sunt in urmatoarea situatie: sunt angajata la o firma, si am semnat contract aditional contractului de munca in care scrie ceva de genul "salariatul care ... (vezi toată discuția)
Gratuitate curs calificare lilicu lilicu o firma desfasoara activitate de comert . Are si atestare pentru a efectua cursuri de calificare . Pentru angajatii proprii poate sa acorde gratuitate a ... (vezi toată discuția)
Angajament / clauza de fidelitate Lorena Chirila Lorena Chirila Se doreste incheierea unui act aditional la CIM care sa prevada ca in cazul in care societatea plateste / asigura salariatului un curs de specializare / ... (vezi toată discuția)