avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajament / clauza de fidelitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajament / clauza de fidelitate

Se doreste incheierea unui act aditional la CIM care sa prevada ca in cazul in care societatea plateste / asigura salariatului un curs de specializare / perfectionare, salariatul se obliga sa nu ia initiativa incetarii CIM o perioada de 3 ani de la absolvirea cursului, in caz contrar acesta fiind obligat la restituirea integrala a cheltuielilor facute de societate cu respectivul curs (contravaloare curs, cazare, transport).
Vi se pare ok?
Nu e aplicabila in acest caz prevederea din Codul Muncii privind formarea profesionala si care presupune scoaterea din productie pt. 60 de zile.
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2008
Lorena Chirila, Avocat
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 14:54, 3 Aprilie 2008
Art. 195. [obligaţiile beneficiarilor formării profesionale]
(1) Salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională mai mare de 60 de zile în condiţiile art. 194 alin. (2) lit. b) şi alin. (3) nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă o perioadă de cel puţin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesională.
(2) Durata obligaţiei salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum şi orice alte aspecte în legătură cu obligaţiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act adiţional la contractul individual de muncă.
(3) Nerespectarea de către salariat a dispoziţiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.
(4) Obligaţia prevăzută la alin. (3) revine şi salariaţilor care au fost concediaţi în perioada stabilită prin actul adiţional, pentru motive disciplinare, sau al căror contract individual de muncă a încetat ca urmare a arestării preventive pentru o perioadă mai mare de 60 de zile, a condamnării printr-o hotărâre judecătorească definitivă pentru o infracţiune în legătură cu munca lor, precum şi în cazul în care instanţa penală a pronunţat interdicţia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
Multumesc, Monya, dar nu e aplicabil acest articol in cazul de fata.
Nu e vorba de stagiu de formare profesionala de minim 60 de zile, ci de alte cursuri de perfectionare cu durata mai scurta, unele in alta tara, deci destul de costisitoare, asa incat angajatorul doreste ca un salariat caruia ii plateste un astfel de curs, sa ramana angajatul lui o anumita perioada.
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2008
Lorena Chirila, Avocat
Lory, in practica toata lumea procedeaza asa, prevalandu-se (in lipsa unei alte prevederi legale) de disp. art. 195 alin.2.
In final si CIM este tot un contract - daca partile sunt de acord si semneaza un astfel de act aditional, nu vad de ce, in eventualitatea unui litigiu, instanta nu ar accepta intelegerea partilor.
Ma gandesc ca angajatul s-ar putea prevala de prevederea art. 195 alin. (1) - durata formarii profesionale de minim 60 de zile (prevedere destul de stupida, pt. ca sunt si cursuri intensive de scurta durata - cateva zile, seminarii, etc., iar daca angajatorul le plateste, e firesc sa si profite de pe urma acestei perfectionari a salariatului).
avn a scris:
daca partile sunt de acord si semneaza un astfel de act aditional, nu vad de ce, in eventualitatea unui litigiu, instanta nu ar accepta intelegerea partilor.

Pentru ca intelegerea partilor nu poate contraveni legea, or codul muncii impune un minim de 60 de zile de formare profesionala ca sa poti impune aceasta clauza. Ideea este ca ai dreptul sa il legi de glie pe angajat numai daca ii oferi ceva o formare profesionala "extraordinara", intelegand prin asta mai mare decat cele 60 de zile. Sa nu uitam ca formarea profesionala este o obligatie a angajatorului, iar nu un mijloc de a obliga angajatii sa plteasca bani in caz ca vor sa plece.

Nu stiu care "toata lumea" procedeaza asa, ba dimpotriva.
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2008
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Act aditional la contract??? Raluca_B Raluca_B Firma organizeaza program de training….si ma pune sa semnez un act aditional cum ca daca plec timp de 2 ani platesc contravaloarea cursului. Eu particip ... (vezi toată discuția)
Formare profesionala, obligatii angajat iuliana_rosca iuliana_rosca Care sunt obligaţiile salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională. La terminarea formarii ... (vezi toată discuția)
Formarea profesionala alexandra1978 alexandra1978 Am participat la un curs Codecs cu o durata de 60 zile. Firma m-a pus sa semnez un act aditional precum nu voi parasi organizatia timp de 3 ani, caz contrar ... (vezi toată discuția)