avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Formarea profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Formarea profesionala

Am participat la un curs Codecs cu o durata de 60 zile. Firma m-a pus sa semnez un act aditional precum nu voi parasi organizatia timp de 3 ani, caz contrar voi achita dublul costului respectivului curs. (cursul a costat 2400 ron - dublul sumei fiind 4800). Mentionez ca cursul a fost sustinut doar in week-end-uri, deci nu am fost "scoasa din productie".
Ajutati-ma va rog! are dreptul firma sa ceara dublul sumei in conditiile in care este obligata sa asigure formarea oamenilor, cursul s-a organizat la solicitarea patronilor si in plus eu am muncit program normal pe toata durata lui?
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 16:24, 9 Noiembrie 2007
~ Conținut șters la cerere ~
Art. 195. - (1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile in conditiile art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3) nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

Salariatul va suporta plata cheltuielilor efectuate cu formarea profesionala proportional cu timpul nelucrat din perioada stabilita.Aceste cheltuieli trebuiesc si dovedite de catre angajator.
Formarea profesionala nu se face obligatoriu cu scoaterea din productie. In acest caz si cheltuielile sunt mai mici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curs formare profesionala tudor10 tudor10 Buna ziua Am facut un curs de formare profesionala si am fost pus sa semnez un act aditional ca nu voi pleca din companie inainte de un an iar daca voi pleca ... (vezi toată discuția)
Contract cu clauza gabrielgaby gabrielgaby Am o problema . Acum un an jumate in cadrul societati unde lucrez sa facut un curs de specializare pe o perioada de 5 zile. Dar nea pus sa facem un contract ... (vezi toată discuția)
În românia o firmă care te scolarizeaza,prin contractul de ... Constantin 81 Constantin 81 În românia o firmă care te scolarizeaza,prin contractul de muncă poate sa te oblige sa lucrezi la ei 3 ani? (vezi toată discuția)