avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... FORMARE PROFESIONALA, obligatii angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

FORMARE PROFESIONALA, obligatii angajat

Care sunt obligaţiile salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională. La terminarea formarii profesionale care a avut loc anul trecut, septembrie 2009, angajatorul nu afacut nici un act aditional la contractul de munca. Azi vrea sa incheie acest act aditional. Care este baza legala?
Cel mai recent răspuns: iuliana_rosca , utilizator 19:34, 21 Iulie 2010
Art. 195 din Codul Muncii care se refera la obligaţiile beneficiarilor formării profesionale prevede urmatoarele :
(1) Salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională mai mare de 60 de zile în condiţiile art. 194 alin. (2) lit. b) şi alin. (3) nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă o perioadă de cel puţin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesională.
(2) Durata obligaţiei salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum şi orice alte aspecte în legătură cu obligaţiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act adiţional la contractul individual de muncă.
(3) Nerespectarea de către salariat a dispoziţiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.
(4) Obligaţia prevăzută la alin. (3) revine şi salariaţilor care au fost concediaţi în perioada stabilită prin actul adiţional, pentru motive disciplinare, sau al căror contract individual de muncă a încetat ca urmare a arestării preventive pentru o perioadă mai mare de 60 de zile, a condamnării printr-o hotărâre judecătorească definitivă pentru o infracţiune în legătură cu munca lor, precum şi în cazul în care instanţa penală a pronunţat interdicţia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
Multumesc, durata formarii a fost mai mica de 60 de zile deci se poate inceta contractul de munca iar cheltuielile legate de formarea profesionala nu trebuie suportate de angajat!?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional la contract??? Raluca_B Raluca_B Firma organizeaza program de training….si ma pune sa semnez un act aditional cum ca daca plec timp de 2 ani platesc contravaloarea cursului. Eu particip ... (vezi toată discuția)
Formarea profesionala alexandra1978 alexandra1978 Am participat la un curs Codecs cu o durata de 60 zile. Firma m-a pus sa semnez un act aditional precum nu voi parasi organizatia timp de 3 ani, caz contrar ... (vezi toată discuția)
Act aditional staudesase staudesase as dori sa stiu si eu daca un angajator are dreptul sa oblige un angajat printr-un act aditional sa ramana in firma cel putin 6 luni, in urma efectuarii unor ... (vezi toată discuția)