avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... act aditional
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

act aditional

as dori sa stiu si eu daca un angajator are dreptul sa oblige un angajat printr-un act aditional sa ramana in firma cel putin 6 luni, in urma efectuarii unor trainning-uri , spun ei pentru a recupera banii investiti. sau in cazul demisiei inainte de cele 6 luni sa fie nevoiti angajatii care au efectuat trainning-ul sa plateasca contravaloarea proportionala cu numarul de luni ramase pana la cele 6 necesare.
Vreau sa specific ca pe actul aditional nu este trecuta aceasta perioada (6 luni) si nici contravaloarea trainning-urilor efectuate, si de asemenea actul aditional a fost semnat dupa efectuarea trainning-ului , fara ca sa se aduca la cunostinta angajatilor ce ar implica acest trainning.

Cel mai recent răspuns: tana , utilizator 20:55, 17 Noiembrie 2007
din pacate exista un art in codul muncii care ii da acest drept

Art. 195. - (1) Salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională mai mare de 60 de zile în condiţiile art. 194 alin. (2) lit. b) şi alin. (3) nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă o perioadă de cel puţin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesională.
(2) Durata obligaţiei salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum şi orice alte aspecte în legătură cu obligaţiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act adiţional la contractul individual de muncă.
(3) Nerespectarea de către salariat a dispoziţiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.
(4) Obligaţia prevăzută la alin. (3) revine şi salariaţilor care au fost concediaţi în perioada stabilită prin actul adiţional, pentru motive disciplinare, sau al căror contract individual de muncă a încetat ca urmare a arestării preventive pentru o perioadă mai mare de 60 de zile, a condamnării printr-o hotărâre judecătorească definitivă pentru o infracţiune în legătură cu munca lor, precum şi în cazul în care instanţa penală a pronunţat interdicţia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
da , dar stadiul de formare profesionale a durat 6 zile , realizat in date diferite, cate 2 zile de fiecare data. aici vad ca se aplica daca a fost de 60 de zile.
staudesase a scris:

da , dar stadiul de formare profesionale a durat 6 zile , realizat in date diferite, cate 2 zile de fiecare data. aici vad ca se aplica daca a fost de 60 de zile.


pt durata de min.60 de zile salariatul nu poate avea initiativa incetarii CIM pe o durata de cel putin 3 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional la contract??? Raluca_B Raluca_B Firma organizeaza program de training….si ma pune sa semnez un act aditional cum ca daca plec timp de 2 ani platesc contravaloarea cursului. Eu particip ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa plătesc? adirica2002 adirica2002 Bună seara.Am și eu o întrebare. În luna Decembrie 2014 am urmat cursul de motostivuitorist ,acel curs a fost plătit de companie,acum eu vreau sa plec și ... (vezi toată discuția)
Demisie in timpul unui contract pe perioada determinata Danacodruta75 Danacodruta75 Imi pot da demisia daca semnez un contract de munca pe perioda determinata de 6 luni ? Acest contract poate avea clauze speciale care ma obliga sa stau ... (vezi toată discuția)