Mesaj reeditat
@ lilicu
Data post: Miercuri, 9 Aprilie 2014, 22:34
Forum Dreptul muncii - contract de munca, demisie, salariu si altele
Subiect cursuri formare profesionala
o firma autorizata organizeaza pentru angajatii proprii si nu numai, cursuri de formare profesionala, eliberand certificat de calificare.
ce documente trebuie sa intocmeasca in cazul in care ofera gratuitate pentru angajatii proprii si eventual pentru unii care nu sunt angajati.
Cum se justifica suportarea din fonduri proprii a cheltuielilor de formare profesionala?
nu se intocmesc acte aditionale la contractul de munca prin care sa se oblige salariatul sa nu demisioneze inainte de 3 ani , nu se incaseaza nimic de la angajati. se considera evaziune daca isi califica gratuit personalul pentru a desfasura activitate ? Ce documente se intocmesc? Multumesc
=====
1. Nu mai adresati aceeasi întrebare pe mai multe sectiuni ale forumului si nu deschideti acelasi topic de mai multe ori. In acest caz topicurile si/sau raspunsurile in plus vor fi sterse de administratori sau moderatori.
2. Art.198 C.mun.
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
3. In regulamentul de organizare al acelor cursuri trebuie sa fie prevazute exact conditiile ce trebuiesc indeplinite pentru a beneficia gratuit de aceste cursuri.