avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cursuri calificare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cursuri calificare

buna ziua! as dori sa va intreb care este prevederea legala, daca exista, prin care un salariat pt care institutia a platit cursuri de calificare , poate fi obligat la plata acestora in cazul in care salariatul pleaca din institutie.
mentionez ca, conducerea institutiei nu a obligat prin nimic salariatul in cauza, iar acum salariatul isi inceteaza activitatea.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:03, 26 Octombrie 2010
La angajare sau dupa absolvirea cursului ar fi trebuit sa semneze un act aditional/contract prin care este de acord ca ,in cazul demisiei mai devreme de 1 an sau 2,sa restituie suma ramasa pt curs.
citez din codul muncii L53/2003
Art. 195.
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile in conditiile art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3) nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
buiavasi a scris:

buna ziua! as dori sa va intreb care este prevederea legala, daca exista, prin care un salariat pt care institutia a platit cursuri de calificare , poate fi obligat la plata acestora in cazul in care salariatul pleaca din institutie.
mentionez ca, conducerea institutiei nu a obligat prin nimic salariatul in cauza, iar acum salariatul isi inceteaza activitatea.


Daca inainte de a fi trimis la cursuri nu s-a semnat niciun act aditional la c.i.m., acum cred ca este prea tarziu pentru asa ceva ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formare profesionala, obligatii angajat iuliana_rosca iuliana_rosca Care sunt obligaţiile salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională. La terminarea formarii ... (vezi toată discuția)
Act aditional la contract??? Raluca_B Raluca_B Firma organizeaza program de training….si ma pune sa semnez un act aditional cum ca daca plec timp de 2 ani platesc contravaloarea cursului. Eu particip ... (vezi toată discuția)
Neclaritati privind formarea profesionala maia3 maia3 Buna ziua, Am niste neclaritati in legatura cu actele aditionale privind formarea profesionala: in ART. 194 se specifica obligatia angajatorului de a ... (vezi toată discuția)