Poate m-am exprimat gresit....Cind spun ca lucrurile sa ramina asa ma refer la faptul ca mama sa ramina pina la sfirsitul vietii ei in apartament pentru ca eu sint sigura de actiunile mele dar nu de ale altora. Nepotii, din cite reusesc eu sa-mi dau seama, vor sa deschidem succesiunea ca partea mamei care va deveni 75% si nu 50% sa o convinga ulterior sa o vinda/doneze lor. Asta nu-mi da garantia ca nepotii nu o vor pune in mijlocul strazii odata ce se vad cu sacii in caruta.
Desigur, in iunie, cel mai tirziu iulie, am sa incerc sa ajung in tara pentru a da declaratia de acceptare a succesiuni.
Poate gresesc cind ma ilud ca nedeschizind taxa de succesiune, mama e in siguranta. Nu stiu ce sa va zic... Si fara indoiala nu vreau sa profit de gratuitatea sfaturilor dvs. mai ales ca semnarea actelor sau tot ce tine de birocratie eu stiu ca e bine sa fie facute sub indrumarea unei persoane competente (avocat/notar, etc) deci odata individuata persoana care-mi inspira toatala incredere (chiar si aici pe forum) atunci cind vin acasa o voi contacta. Mai ales pentru cei ca mine care in tara nu prea mai au pe nimeni e mult mai sigur sa actioneze asa si sa apeleze la serviciile unui legal.
Va multumesc inca o data pentru sfaturi!
Va multumesc mult, multumesc tuturor celor care mi-au raspuns!
Asa cum banuiam, punceaza pe faptul ca sint plecata de foarte mult timp si nu mai cunosc cum functioneaza lucrurile in Romania.
Tot ceea ce vreau e sa am siguranta ca nimeni nu o va scoate pe mama din casa pacalind-o intr-un fel de aceea vreau ca lucrurile sa ramina asa cum sint fara semnaturi sau alte copmlicatii.
Multumesc inca o data!
A mai aparut o problema la care eu nu gasesc un raspuns. Nepotii imi spun ca nu se poate plati impozitul la casa pentru ca nu e facuta taxa de succesiune. Este adevarat? Nu se poate plati cu buletinul mamei si cu certificatul de deces al sotului?
Multumesc mult pentru raspuns!
Curatorul de cine anume se poate numi, cine il poate cere pentru mama si cine anume ar putea fi (o persoana din familie sau complet straina familiei)?
Recitind mesajul mi-am dat seama ca am omis ce era mai important....Acum 3 saptamini tatal adpotiv a murit !
Asa au intervenit nepotii mamei profitind de faptul ca ea nu e in gradul de a lua decizii.
Am sa incerc sa expun problema mea cit mai clar posibil si spun asta tocmai pentru ca-mi dau seama ca nu e o problema simpla.
Eu am fost adoptata la virsta de 10 ani ca carte nasii mei dar am aflat ulterior (sper surprinderea intregii familii) ca tatal meu adoptiv mai avea o fata pe care a recunoscut-o in urma unui lung proces si un test de paternitate.
Cind am implinit 12 ani, tatal meu natural a murit iar cele doua familii (cea naturala si cea adoptiva) s-au departat tot mai mult.
La 24 de ani m-am casatort si am plecat definitiv in Italia. In ultimii 3 ani relatiile intre mine si parintii adoptivi s-au alterat din ce in ce mai mult pentru ca pretindeau bani din ce in ce mai multi,continuau sa se comporte foarte urit atit cu mine cit si cu familia mea si apoi....la mijloc mai era si faptul ca eu am fost abuzata de tatal adoptiv la numai 13 ani.
Acum 2 sapatamini am fost contactata de nepotii mamei adoptive care mi-au spus sa merg acasa sa le dau o semnatura precum ca renunt la mostenire si in schimb ei se vor ocupa de mama care in urma unui ictus nu mai este foarte lucida.
Nu mi se pare corect ca eu sa le dau o semnatura de renuntare la mostenire mai ales ca nu sint singura mostenitoare si apoi, cunoscind familia, nu am garantia ca ei nu vor vinde imediat casa iar mama va sfirsi in strada.
As vrea sa stiu urmatoarele lucruri:
-ei pot deschide taxa de succesiune fara mine si fara cealalta mostenitoare?
-pot profita de boala mamei si s-o faca sa le vinda/doneze partea ei de mostenire?
-daca da, ce valoare are acest act? poate fi revocat?
-pot minti in fata notarului ca nu esxista mostenitori?
Iertati-ma daca am pus intrebari naive dar recunosc ignoranta in materie si faptul ca lipsesc din tara de 16 ani...
Va multumesc anticipat!
-