Bineinteles. Nu mi-as fi permis sa scriu fara sa fi citit cu mare, extrem de mare atentie contractul si de asemenea, cateva acte normative in vigoare referitoare la proprietate, dreptul de uzufruct, etc.
Pasul firesc, logic si cred ca si legal este adresarea problemei in cauza catre OPC/ANPC, iar in functie de solutia data de aceasta autoritate, urmeaza sau nu pasul spre instanta.
Problema este/era ca se creea un precedent, extrem de periculos - dupa parerea mea, acela conform caruia fiecare isi poate face dreptate singur - dupa cum considera de cuviinta si, bineinteles - daca poate - cum am spus si in postul anterior.
Pai in cazul asta, orice are 12lei in buzunar, isi poate cumpara de la benzinarie (de ex.) 2 litri de benzina. Daca are mai mult de un neuron functional, in mod clar isi poate da seama cum sa "construiasca" un cocktail molotov. Un bat de chibrit sau o bricheta, chiar nu-i un efort asa de mare ... si uite asa, am ajuns in ... orientul mijlociu.
Cum ar fi daca rudele unei femei violate si-ar face dreptate singuri?! Ce fel de societate am mai fi?!
Bineinteles ca nu sunt naiv (sau asa imi place sa cred despre mine), dar ... sunt lucruri care pot fi tolerate, chiar daca nu este un comportament tocmai normal si sunt lucruri care nu pot fi tolerate.
Deocamdata insa, problema in cauza pare sa aibe un final fericit, compania in cauza revenind la "ganduri mai bune" si legale.
Am fost informat telefonic, ca urmeaza a mi se activa echipamentul, dupa ce compania va finaliza conform procedurilor, documentele necesare incetarii contractului cu fostul proprietar.
Inca odata, va multumesc pentru raspunsuri si timpul acordat!
Cel mai simplu, cred ca voi urma procedura legala si voi da in judecata firma in cauza ([editat]) pentru abuz si ... in functie de ce mai frunzaresc prin codul de procedura penala, codul de procedura civila si ce carti imi mai pica prin mana, mai vedem.
Corect, firma de telefonie mobila blocheaza SIM-ul nu si aparatul in sine, bunul care poate fi deopotriva in posesia hotului, chiar a cumparatorului care il poate declara furat, sau a unui cumparator de buna credinta. Firma va continua sa furnizeze servicii oricarui alt individ interesat sa beneficieze de serviciile acesteia indiferent daca acesta va folosi cartela sau abonament.
De asemenea, blocarea cartelei SIM, in cazul unui telefon furat/pierdut de catre cel care l-a pierdut, are cu totul alta conotatie: aceea de a nu se factura convorbirile efectuate de gasitor/hot/cumparator de buna credinta - in contul celui care l-a pierdut/i s-a furat/etc.
Trebuie mentionat ca orice companie de telefonie mobila poate localiza un anume telefon mobil activ in baza codului IMEI (cod unic de identificare) si daca a-r exista o prevedere legala, ar putea bloca in secunda 2, orice telefon aflat in vre-un litigiu.
Pana una-alta, deocamdata, eu ma consider impiedicat sa-mi folosesc bunul meu, proprietate personala, a carui intrare in posesie se prezuma a fi licita (conform constitutiei - cartea aia ... ), de asemenea consider ca firma in cauza, refuza sa-mi furnizeze serviciile in volum complet, conform contractului de prestari servicii incheiat intre parti.
De asemenea, cum spuneam mai sus, [editat], in momentul de fata (prin refuzul de a-mi permite sa ma folosesc de bunul meu propriu) isi face dreptate cu forta - singur(a)
A fost mult mai simplu si mai ieftin sa achizitionez din piata un astfel de echipament. "Chiria", si echipamentul in sine, costa la [editat], cu mult mai mult decat daca as achizitiona echipamentul in cauza direct de la firma producatoare sau de la distribuitorii autorizati ai acestia.
Au ma gandeam ca primesc un raspuns documentat, gen ... art. spe, alin. x, din legea HHHH publicata in Monitorul Oficial nr. YYYY spune ca: "citati ..." nu ... pareri si polemici pe o tema, pe care legiutorul trebuie s-o fi legiferat in vre-un fel, sau chiar o solutie a vre-unei instante intr-un caz similar!
Pareri, este firesc sa avem cu totii, chiar si pareri documentate (mai mult sau mai putin) ... solutia unei instante insa - nu mai este o parere, ca de asemenea prevederile unui act normativ.
Acest comportament, nu tocmai ... in regula, creeaza precedentul conform caruia, fiecare in tara asta isi face dreptate, cum poate - daca bineinteles ... poate!!!
Intr-un stat de drept, ma gandesc eu ca un asemenea comportament, nu poate fi tolerat, mai ales la nivelul unei companii. Daca o companie, isi permite sa procedeze in acest mod, atunci, eu ca individ, de ce ... n-as face si n-as drege, lucruri rele pentru ca ... pot?!
Apoi ne intrebam de ce se intampla lucruri care ... sfideaza pana si legea nescrisa a bunului simt?!
Oricum, va multumesc tuturor pentru raspunsuri si bineinteles pentru timpul acordat!
[editat - este interzisa postarea numelor societatilor comerciale. Va multumim]
Nu stiu ca persoana care a vandut echipamentul era si proprietarul, dar nici nu am acces la o modalitate prin care sa efectuez o verificare inainte a avea echipamentul in mana.
Eu intrebam de legalitate in sine.
In mod evident, este si parerea mea ca firma trebuie sa-si clarifice probleme cu fostul proprietar, chiar si daca acesta ar fi fost furat.
Intre timp insa, firma nu cred ca are autoritatea legala sa ma impiedice/interzica mie sa-mi foloseasca echipamentul.
Procedand in acest fel, imi pare ca firma isi cam face singura dreptate, pentru ca ... poate!!!! Iar daca lucrurile stau asa, din punct de vedere legal ... atunci, cred ca si eu imi pot face dreptate, la modul la care consider eu de cuviinta!
In cazul in care echipamentul ar fi fost furat, de ex. care este procedura legala?!
Din cate stiu eu, in cazul furturilor din auto, din case, etc. daca hotul a apucat sa vanda produsele ... cei pradati nu isi pot recupera bunurile de la cei carora acestea au fost vandute - nici daca sunt identificati, fara interventia unei autoritati abilitate (instanta - de regula).
In cazul cel mai apropiat, cel al telefoanelor mobile, fie furate, fie pierdute, fie... vandute chiar in timpul contractului, noul proprietar - nu este impiedicat de compania de telefonie mobila sa-l foloseasca, desi aceasta ar putea face acest lucru in baza codului IMEI.
In cel mai rau caz, compania de telefonie mobila, intrerupe folosirea cartelei SIM - numai la cererea fostului proprietar, dar nu blocheaza folosirea telefonului.
Folosindu-ma de analogia cu companiile de telefonie mobila, eu cred ca firma, in acest caz, face nu numai un abuz, dar isi si face dreptate ... dupa bunul plac.
Presupunand ca echipamentul, telefonul mobil, radio-casetofonul auto, etc. care este procedura legala? Adica, respectivul bun/obiect, presupunem ca a fost furat, la origini si vandut catre mine, sau ... mai rau, eu l-am furat! Care este procedura legala???
Are dreptul fostul proprietar (compania) sa vina sa re-intre in posesia obiectului/bunului, direct de la mine, asa pur si simplu?!
Pana compania dovedeste ca este este bunul sau, nu mi se pare legal sa imi poata interzice folosirea acestuia.
Ce doreste sa faca compania ... nu intra in competentele mele, pe scurt, nu ma intereseaza. Daca compania considera ca eu trebuie sa fiu citat in instanta, ca parte a unei tranzactii "ilegale", poate s-o faca, dar nu cred ca poate legal sa imi interzica dreptul de a ma folosi de respectivul bun, cel putin pana la solutionarea finala a acestei cauze (fond, apel, recurs) cred eu!
Nu eu sunt cel care a vandut fara sa aibe acest drept bunul si ca atare nu ma consider raspunzator. Eu chiar am fost cumparator de buna credinta! De asemenea, compania cred ca trebuie sa dovedeasca ea, ca bunul inca se alfa in proprietatea acesteia, desi mi se pare putin probabil, pentru ca am inteles de la fostul proprietar ca acesta l-a cumparat, iar acesta are factura.
Eu am doar certificatul de garantie si bonul emis de firma de curierat rapid.
Cazul acesta, in mintea mea, este similar cu cazul in care eu cumpar in rate o masina de spalat, pe care ulterior o vand, apoi nu mai platesc ratele pentru ca am vandut-o! In mod evident, nu am auzit vre-o situatie in care cel care a cumparat respectiva masina de spalat de la mine sa fie tras la raspundere sau silit sa plateasca in locul meu - ca cel care a cumparat masina de spalat, nici de catre instanta si nici de catre firmele specializate in recuperarea creantelor/debitelor.
Eu vreau doar sa ma pot folosi de bunul meu, fiind o chestie de principiu. Pot demonstra fizic, ca obiectul se afla in posesia mea - cel putin momentan.
Ma confrunt cu urmatoarea situatie:
Mi-am achizitionat din piata, un al doilea receptor STB, IPTV care a fost folosit de catre un alt client pentru vizionarea programelor TV in reteaua unei firme de profil.
Firma mi-a refuzat activarea pe motiv ca respectivul echipament, figureaza inca pe abonamentul altui client!
Din cate cunostine am eu si cat ma duce pe mine mintea, aceasta firma nu este organ abilitat sa tina evidenta bunurilor materiale mobile sau imobile, de orice natura alfate in proprietate privata.
De asemenea, nu este organ abilitat sa intreprinda anchete, investigatii sau orice alte activitati de natura sa probeze provenienta licita sau ilicita a oricarui bun material aflat in fapt, in proprietate privata.
Nu cred ca este treaba mea, ca si client, sa intervin sub nici o forma, in relatiile comerciale sau de orice alta natura in care se afla firma cu un alt abonat.
Daca obiectul in cauza, se afla intr-un litigiu, nu cred ca firma are competentele legale sa-mi interzica folosirea acestuia. Adica, chiar si daca respectivul a fost incredintat fostului proprietar in chirie, iar acesta l-a vandut, nu cred ca imi poate interzice mie, in mod legal, folosirea acestui bun! Cred ca trebuie sa-si rezolve litigiul cu fostul proprietar, si sa nu-mi interzica mie, folosirea acetui bun material!
Ce ma sfatuiti dumneavoastra?
[Editat - pe forum nu este permisa publicarea numelor persoanelor fizice sau juridice cu care aveti probleme. Multumesc pentru intelegere]