Ma confrunt cu urmatoarea situatie:
Mi-am achizitionat din piata, un al doilea receptor STB, IPTV care a fost folosit de catre un alt client pentru vizionarea programelor TV in reteaua unei firme de profil.
Firma mi-a refuzat activarea pe motiv ca respectivul echipament, figureaza inca pe abonamentul altui client!
Din cate cunostine am eu si cat ma duce pe mine mintea, aceasta firma nu este organ abilitat sa tina evidenta bunurilor materiale mobile sau imobile, de orice natura alfate in proprietate privata.
De asemenea, nu este organ abilitat sa intreprinda anchete, investigatii sau orice alte activitati de natura sa probeze provenienta licita sau ilicita a oricarui bun material aflat in fapt, in proprietate privata.
Nu cred ca este treaba mea, ca si client, sa intervin sub nici o forma, in relatiile comerciale sau de orice alta natura in care se afla firma cu un alt abonat.
Daca obiectul in cauza, se afla intr-un litigiu, nu cred ca firma are competentele legale sa-mi interzica folosirea acestuia. Adica, chiar si daca respectivul a fost incredintat fostului proprietar in chirie, iar acesta l-a vandut, nu cred ca imi poate interzice mie, in mod legal, folosirea acestui bun! Cred ca trebuie sa-si rezolve litigiul cu fostul proprietar, si sa nu-mi interzica mie, folosirea acetui bun material!
Ce ma sfatuiti dumneavoastra?
[Editat - pe forum nu este permisa publicarea numelor persoanelor fizice sau juridice cu care aveti probleme. Multumesc pentru intelegere]
Dv. puteti dovedi cu acte (factura, certificat garantie, bon fiscal) ca este propietatea dv.? Compania poate dovedi ca este bunul sau ce a fost inchiriat si care a fost tranzactionat ilegal.
Intorceti bunul celui ce vi l-a vandut fara a avea acest drept si recuperati-va banii platiti pentru el.
Pana compania dovedeste ca este este bunul sau, nu mi se pare legal sa imi poata interzice folosirea acestuia.
Ce doreste sa faca compania ... nu intra in competentele mele, pe scurt, nu ma intereseaza. Daca compania considera ca eu trebuie sa fiu citat in instanta, ca parte a unei tranzactii "ilegale", poate s-o faca, dar nu cred ca poate legal sa imi interzica dreptul de a ma folosi de respectivul bun, cel putin pana la solutionarea finala a acestei cauze (fond, apel, recurs) cred eu!
Nu eu sunt cel care a vandut fara sa aibe acest drept bunul si ca atare nu ma consider raspunzator. Eu chiar am fost cumparator de buna credinta! De asemenea, compania cred ca trebuie sa dovedeasca ea, ca bunul inca se alfa in proprietatea acesteia, desi mi se pare putin probabil, pentru ca am inteles de la fostul proprietar ca acesta l-a cumparat, iar acesta are factura.
Eu am doar certificatul de garantie si bonul emis de firma de curierat rapid.
Cazul acesta, in mintea mea, este similar cu cazul in care eu cumpar in rate o masina de spalat, pe care ulterior o vand, apoi nu mai platesc ratele pentru ca am vandut-o! In mod evident, nu am auzit vre-o situatie in care cel care a cumparat respectiva masina de spalat de la mine sa fie tras la raspundere sau silit sa plateasca in locul meu - ca cel care a cumparat masina de spalat, nici de catre instanta si nici de catre firmele specializate in recuperarea creantelor/debitelor.
Eu vreau doar sa ma pot folosi de bunul meu, fiind o chestie de principiu. Pot demonstra fizic, ca obiectul se afla in posesia mea - cel putin momentan.
De unde stiti ca persoana care v-a vandut aparatura era si proprieterul?
Astfel de aparatura se poate si inchiria de la societatea de furnizare programa prin cablu sau satelit, iar cel care a vandut echipamentul nu si era proprietarul acestuia, era bine de vazut cauza pentru care doreste sa vanda vechiul client si oricum si el trebuia sa-si clarifice problemele cu firma.
Echipamentul poate fi si furat si in acest caz se pot complica si problemele
Pentru firma este o metoda eficienta de control al echipamentelor inchiriate
Nu stiu ca persoana care a vandut echipamentul era si proprietarul, dar nici nu am acces la o modalitate prin care sa efectuez o verificare inainte a avea echipamentul in mana.
Eu intrebam de legalitate in sine.
In mod evident, este si parerea mea ca firma trebuie sa-si clarifice probleme cu fostul proprietar, chiar si daca acesta ar fi fost furat.
Intre timp insa, firma nu cred ca are autoritatea legala sa ma impiedice/interzica mie sa-mi foloseasca echipamentul.
Procedand in acest fel, imi pare ca firma isi cam face singura dreptate, pentru ca ... poate!!!! Iar daca lucrurile stau asa, din punct de vedere legal ... atunci, cred ca si eu imi pot face dreptate, la modul la care consider eu de cuviinta!
In cazul in care echipamentul ar fi fost furat, de ex. care este procedura legala?!
Din cate stiu eu, in cazul furturilor din auto, din case, etc. daca hotul a apucat sa vanda produsele ... cei pradati nu isi pot recupera bunurile de la cei carora acestea au fost vandute - nici daca sunt identificati, fara interventia unei autoritati abilitate (instanta - de regula).
In cazul cel mai apropiat, cel al telefoanelor mobile, fie furate, fie pierdute, fie... vandute chiar in timpul contractului, noul proprietar - nu este impiedicat de compania de telefonie mobila sa-l foloseasca, desi aceasta ar putea face acest lucru in baza codului IMEI.
In cel mai rau caz, compania de telefonie mobila, intrerupe folosirea cartelei SIM - numai la cererea fostului proprietar, dar nu blocheaza folosirea telefonului.
Folosindu-ma de analogia cu companiile de telefonie mobila, eu cred ca firma, in acest caz, face nu numai un abuz, dar isi si face dreptate ... dupa bunul plac.
Presupunand ca echipamentul, telefonul mobil, radio-casetofonul auto, etc. care este procedura legala? Adica, respectivul bun/obiect, presupunem ca a fost furat, la origini si vandut catre mine, sau ... mai rau, eu l-am furat! Care este procedura legala???
Are dreptul fostul proprietar (compania) sa vina sa re-intre in posesia obiectului/bunului, direct de la mine, asa pur si simplu?!
Raspunsul vi l-ati oferit singur: telefonul mobil. Firma nu va blocheaza STB-ul (telefonul mobil) ci nu va presteaza servicii (SIM blocat) pe acel echipament. Pentru ca-l considera furat.
Cablistii furnizeaza servicii, nu echipamente. Nu era mai simplu sa mergeti la firma furnizoare si luati in custodie al doilea device? Fara batai de cap!