avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Activitate doinitzza67

Activitate doinitzza67

Răspuns la discuția De ce vreti sa fiti magistrati?
ªi mie mi se pare foarte interesantă întrebarea, şi apreciez sinceritatea colegilor care şi-au expus motivele. Tocmai de aceea nu cred că trebuie să-i judecăm(şi nici nu avem dreptul). Personal, mi se pare o dovadă de ipocrizie să afirmăm că suntem motivaţi doar de ,,chemare", şi celelalte aspecte, cum ar fi poziţia socială sau venitul ne sunt indiferente...Asta ştim cu toţii că ,,dă bine " la interviu, dar nu a început încă, aşa că ...puţină sinceritate internă nu strică! În altă ordine de idei, poate tocmai ostentaţia cu care vrei să demonstrezi că te-ai născut ,,Saint Just" nu te recomandă ca cel mai potrivit, pentru că sună un pic a oportunism. Cred că e normal să ai temeri, aşa cum e normal să te fascineze aura acestei profesii. Dacă am înţeles eu bine, un coleg întreba cum să faci să dureze... fascinaţia şi ,,după". Părerea mea e că ţine de structura internă a fiecăruia, şi nu de profesie, neapărat. Sigur, de la un ,,zeu", te aştepţi să aibe suficientă nobleţe şi decenţă să nu-şi afişeze blazarea. Dacă nici n-o ai, atunci e perfect!
Cred ca din art. 16 se poate deduce clar ca auditorul de justitie nu are inca un POST, de vreme ce trebuie sa OPTEZE pt el. Parerea mea! In alta ordine de idei, ordonanta se refera la posturile vacante din institutiile publice, ceea ce nu cred ca are vreo legatura cu locurile eligibile dintr-o unitate de invatamant cum este INM-ul. Nici bursa nu reprezinta un drept salarial obtinut in urma exercitarii profesiei, ci are numai NATURA acestuia prin criteriul de raportare. Este diferenta intre bursa si indemnizatie, si nu cred ca spun o noutate. Ar mai fi si un alt argument, si anume ca beneficiarul unui post in sistem devii numai in urma unei numiri, ceea ce din nou nu e cazul la INM.
Un exemplu de exceptie concreta la OUG 223 ar fi urmatorul: in cursul lunii dec.2008, inainte de aparitia ei cu cateva zile, se anunta pe site-ul INM scoaterea la concurs a unor posturi de expert si consilier, personal de specialitate juridica asimilat magistratilor. Presupunerea fireasca dupa celebra OUG era ca nu se mai da concursul pentru aceste posturi, fapt care a demobilizat, probabil, eventualii candidati.Pe data de 20 ian. 2009 insa, anuntul revine, si concursul se tine, totusi, la aceeasi data, incepand cu 6 febr., daca nu ma insel.
Concluzia ar fi sa nu...depuneti armele, pt. ca in afara exceptiilor, previzibile sau nu, concursul INM nu se incadreaza in prevederile ordonantei pentru ca, asa cum spunea si colegul de mai sus, nu este un examen ,,pe post".
Si eu am crezut ca nu conteaza autorul, si , in principiu, ar trebui sa ai dreptate, pt. ca regulile sunt aceleasi, dar am observat, citind unii autori numiti aici, ca e altceva... ,,Altceva" in sensul ca poti intelege lucrurile mult mai bine, mai ales cand esti 90% audodidact si...ai facut facultatea la Craiova. E aproape sport extrem sa dai la INM fara sa citesti si altceva! Multumesc celor care impartasesc impresii aici, pt. ca eu am avut de invatat. Nu vreau sa spun ca o facultate te poate face mai destept decat alta.Si eu sunt de parere ca ,,omul" conteaza, dar este important si in ce sabloane incerci sa te incadrezi.
Ai mare dreptate, şi constat cu această ocazie că problemele mele sunt , de fapt, problemele tuturor! Nu cred că sistemul e interesat de bunăstarea din familiiile noastre, el vrea soldaţi! Dacă s-ar gandi cineva că trebuie încurajaţi toţi oamenii cu calităţi reale pt. această meserie, indiferent de vârstă, poate ar crea şi nişte condiţii normale. Un om valoros, şi 10 ani dacă se află în slujba sistemului e un câştig, mai ales când ,,sistemul" e plin de steguleţe...Prin condiţii normale înţeleg să-ţi dea de la început salariul ăla de 2-3000 de euro, nu să aştepţi să faci 70 de ani ca să ai cu ce-ţi acoperi nevoile...Într-o asemenea profesie meritele există de la început, şi sunt preţul unui sacrificiu şi a unor eforturi extraordinare, nu există doar pt. supravieţuitori...Ca să fii independent, incoruptibil, să nu te simţi frustrat că ţi-ai irosit tinereţea şi nu -ţi poţi permite nici la 40 de ani luxul unui puşti de 20, ca să te poată urma nevasta pe front, trebuie să-ţi permiţi cu leafa de jude s-o iei de la capăt oriunde ! Aşa ar fi normal! Ne înghesuim cu miile la poarta magistraturii, şi asta le dă un sentiment de linişte celor care iau decizii:au de unde să aleagă! ªi vorba aia:cine îşi permite, bine! cine nu, nu! Cam asta ar fi şi concluzia: o să intre doar cine îşi permite, şi rămâne cine poate! Poate unii mai ajung la înţelepciunea că viaţa e una, e scurtă, şi dacă n-ai vocaţie de apostol, să fii bun, drept, devotat,minunat,etc. pe 1000 de euro, poţi alege să fii liber şi relaxat făcând orice de banii ăştia... Asta îmi doresc şi mie!
Multumim colegei de la INM! Sunt putini cei din interior care vorbesc. Poate nu au timp, sau nu-i intereseaza, e firesc. Ati putea sa ne spuneti si despre materie ceva? E greu, se poate face fata?
În ceea ce mă priveşte, vreau să vă mărturisesc faptul că şi eu am crezut că nu am avut noroc, că erau lucruri pe care ştiam mult mai bine sau nu mi-a picat fisa atunci, pe moment, iar de fiecare dată am ratat cca 10 întrebări din prostie şi lipsă de concentrare. DAR , vreau să vă mai spun că norocul, concentrarea şi lpsa stresului poţi să le ai atunci când eşti foarte stăpân pe materie! E adevărat că e vastă, şi e aproape imposibil să ştii totul la perfecţie, dar o stăpânire cât mai bună a materiei te fereşte de gafe şi îţi dă viziunea necesară pentru a ,,jongla" cu întrebările. Mult succes!
...draga mea,
si eu am trei ani vechime, si eu am fost aproape doi ani avocat, iar acum lucrez intr-o directie a MJ (,,...de pe langa...,,). Crede-mă că stiu cum e in sala de judecata, si stiu ca mai sunt si personaje din cele descrise de tine, dar alea sunt exceptiile despre care vorbeam. Cel putin, asa e pe la instantele pe care le stiu eu; fiecare are 1,2 sau poate 3 personaje non-grata. Dar refuz sa cred ca toti sunt asa, iar daca se intampla asta si cu prietenul tau, e foarte grav...E foarte adevarat ce spui: calitatea umană ar trebui sa fie conditie sine-qua-non in aceasta meserie, dar asta pentru a putea ramane drept si a trata pe toata lumea cu respect, ca un adevarat profesionist, nu pentru a fi permisiv...Trebuie sa recunoastem ca si avocatii si justitiabilii, atunci cand pierd un proces, dau vina pe judecător, chiar daca nu avut dreptate sau legea nu a permis, pur si simplu, ca stii cum e:nu tot ce pare a fi moral e si DREPT!
Eu am dat la INM de trei (!) ori in acesti ani. De fiecare data m-a marcat si m-a stors de vlaga acest examen, desi nu am putut sa invat zi de zi mai mult de o luna-doua, pt. ca am familie. Am perseverat pt. ca am fost mereu pe-aproape, si am sperat ca jucatorii la loto...Dupa aceste experiente mi-am dat seama ca ori ma apuc serios de invatat din vreme, ori renunt! Dar nu stiam daca fac fata si cu bursa, si se pare ca e ...nasol momentul! Ar trebui ca doi ani sa castig mai putin decat acum, si dupa cum spuneam...am obligatii, ,,am bani de dat, am datorii la stat!"...E o mare problema cu acest INM pt. cei care nu mai sunt tocmai tineri, de pe bancile facultatii, mi se pare chiar discriminatoriu! Daca in viitor nu se vor mai da examene direct pe post, cei in situatia mea trebuie sa-şi ia adio de la magistratura. Dupa parerea mea cel care pierde este si sistemul, pt. ca nu mi se pare OK sa recrutezi judecatori numai dintre tinerii de 20 si un pic Nu cred ca dincolo e asa...Sa nu se supere nimeni, respect eforturile celor care reusesc, indiferent ce varsta au, pt ca stiu ce inseamna, dar experienta de viata vine mai tarziu, si e importanta cand ai in mana destinele oamenilor.Daca intri de foarte tanar in acest sistem poti deveni foarte bun, daca te ajuta structura interna, sau poti deveni unul dintre acele personaje obtuze, cu vederi limitate, de care ne lovim peste tot.
Cat despre intamplarea de la CSM, cred ca acea respectabilă d-na judecator trebuia sa ia atitudine si sa nu lase netaxata grosolania cu care a fost tratata, indiferent de la cine venea. Unele lucruri ni se intampla pt. ca permitem, si uitati-va in jur la cat de mult am permis...
Multumesc tuturor celor care mi-au raspuns, chiar daca este dezamagitor...Deci inca 2 ani de privatiuni! Dupa ce pierzi ani din viata, vacante, nervi, liniste, etc, si, in sfarsit , iesi invingator din lupta cu cei 3000 de candidati, poti sa te consideri norocos: ai reusit sa castigi cat vanzatoarea de la magazinul de cosmetice! Apoi, dupa cei ce doi ani in care trebuie sa te hranesti doar cu satisfactia ca ai intrat in sistem si ,cu putin noroc, vei fi fericitul posesor al acestei nobile meserii, poti fi intr-adevar fericit (asta daca nu ai avut ghinionul sa fii repartizat la Vanju Mare sau Sighetul Marmatiei!) : vei castiga, se pare, in jur de 3000 lei, adica...tot cam atat cat vecinul meu, inspector la fisc, care a facut liceul la seral si facultatea la Petrosani, si care are o remuneratie ,,dupa buget, mica", de vreo 800-900 lei, dar stimulente de vreo 2-3 ori pe-atat! Ma apuca revolta cand aud cum se isterizeaza toti ignorantii cand vorbesc despre ,,salariile uriase din justitie"! Unde sunt, fratilor? Aud ca abia un presedinte de tribunal ajunge pe la 7000-8000. Cunosc vreo 3-4 judecatori trecuti de 50 de ani care au diabet (boala domneasca!), unul care a facut infarct la munca, unul despre care se spune ca a fost umilit si pus sa stea in genunchi de catre un fost condamnat, si o alta, saraca, fosta, care are impresia ca i s-a implantat un cip...Toti vorbesc numai despre,,salarii mari", ,,coruptie", ,,judecatoarea beata", dar nimeni, sau foarte putini, vorbesc despre privatiunile acestei profesii, in a carei obligatie sta discretia si bunul simt, chiar daca mai sunt si exceptii, ca peste tot. Cred ca acesta a ramas singurul sistem unde selectia este atat de exigenta, si multi vorbesc fara sa aibe habar ce inseamna, din prisma unor pozitii obtinute facil. Trist este ca multe decizii din cele care ne privesc sunt influentate de aceste isterii. Poate...ne aude si pe noi cineva, desi suntem doar aspiranti! Spor la invatat!
Rares, esti sigur cu bursa? Pun la disperare intrebarea asta pe forum, deoarece este pt mine este foarte important sa stiu daca imi mai permit sa optez pt INM. Multumesc frumos!