Buna ziua!
As dori sa stiu daca fiind PFA cu norma de venit, in al doilea an de functionare (inceput cu luna curenta - Ianuarie) si avand un total sub 100 000 euro, trebuie sa depun declaratia 220 la fisc.
De asemnea, sunt neplatitor de TVA in Romania si inregistrat in scop de TVA pentru afara, in fiecare luna, in cazul unui castig venit din afara, trebuind sa depun declaratia 390 VIES (eu numai din afara primesc venitul pe PFA). In acest caz, trebuie completata pentru Ianurie-Februarie declarati 392? Si daca da, trebuie 392A sau 392B?
Buna ziua! Va rog sa-mi dati un raspuns la urmatoarea intrebare, daca se poate.
Pot sa-mi infiintez PFA in orasul in care am domiciliul stabil pe CI(mentionez ca sunt doar luata in spatiu in aceasta locuinta, si nu pot sa o declar sediu social din motive personale) si sa declar sediul social pe locuinta proprietate personala din alt judet?
Multumesc!
Multumesc mult pentru raspuns. Bunul este mostenire de pe urma bunicului, fiind impartit intre cei doi fii ai acestuia, unul dintre acesti fi fiind tatal. Deci bunul dobandit nu cred ca poate fi considerat ca dobandit in timpul casatoriei, nu?
Succesiunea dupa tata s-a facut intre doi fii si mama suprvietuitoare(in 2009). Aceasta a avut 4 copii in total, numai ca 2 dintre ei au renuntat prin neacceptare la mostenire. Mama a murit de curand (acum 1 an, in 2012), iar in acest an s-a descoperit un teren de pe urma tatalui. Acest nou teren se imparte numai intre cei doi fii care au acceptat mostenirea dupa tata, sau se imparte la toti 4, ceilalti 2 mostenind cota parte din ceea ce ar fi trebuit sa mosteneasca mama?
Buna ziua! In speranta ca ma puteti ajuta cu un raspuns, va detaliez urmatoarea problema:
Bunicii sotului meu pe linie paterna au patru copii. Bunicul, bunica si tatal sotului meu sunt decedati. Tatal sotului meu a decedat inainte de parintii sai, sotul meu devenind mostenitor legal al tatalui sau, in calitate de fiu. Cand a murit bunicul, bunica imprena cu cei trei copii ramasi in viata au dezbatut succesiunea dupa bunic, nechemandu-l si pe sotul meu care era in drept sa vina la succesiune. Mostenitori in urma succesiunii de pe urma bunicului au ramas bunica si unul dintre copii, ceilalti doi copii dand declaratie ca sunt straini de succesiune prin neacceptare, conform art.700 cod civil. Am intentat proces in instanta si am primit sentinta definitiva si irevocabila de anulare partiala a certificatului de mostenitor existent, in sensul ca la capitolul mostenitori legali alaturi de bunica si fiul sau sa fie trecut si sotul meu in calitate de nepot. Masa succesorala a fost reprezentata de cateva terenuri specificate in certificatul de mostenitor emis ulterior. Acum, a mai aparut un teren care era al bunicului si fratelui acestuia, care nu a fost dezbatut la succesiune. Fratele bunicului, impreuna cu mostenitorii bunicului respectiv sotul meu si fratele tatalui sau care a acceptat mostenirea vor sa il vanda. Intrebarea este urmatoarea: de pe urma bunicului sotului meu, cine are dreptul la suma castigata in urma vanzarii acestui teren? doar sotul meu cu fratele tatalui sau, sau si ceilalti doi frati ai tatalui care au semnat ca sunt straini de succesiunea dupa bunic prin neacceptare? si daca peste 10 ani mai apare vreun teren de pe urma bunicului cine are dreptul, sotul meu cu unchiul sau, sau si ceilalti doi unchi?
Va rog sa ma ghidati la articolul de lege care face referire la aceasta problema, a unchilor care din punctul meu de vedere nu au dreptul la nici un alt bun de pe urma bunicului atat timp cat sunt straini de succesiune prin neacceptare. Ma gandesc ca acea declaratie presupune o renuntare totala la orice bun survenit de pe urma bunicului.
In speranta ca am fost explicita, va multumesc, si astept raspuns urgent!
Tatal sotului meu era copilul bunicului decedat si al bunicii, deci era frate si de mama si de tata cu ceilalti trei. Ieri, am aflat ca tatal sotului meu nu este trecut in Certificatul de mostenitor, pentru ca ni l-a inmanat primaria si apoi am obtinut o copie legalizata a acestuia de la notarul care l-a incheiat la momentul respectiv. Doamna notar a recunoscut ca nu a fost trecut in CM si nici macar sotul meu nu a fost chemat la succesiune ca urmas direct al tatalui sau. Va rog, daca puteti sa ne lamuriti in aceasta privinta ce trebuie sa facem mai departe.
revin cu un update: ma scuzati pentru confuzie in explicatii...este vorba de tatal sotului meu si de mama si fratii acestuia, nu de tatal meu. Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dumneavoastra si daca mai este vreo confuzie spuneti-mi si o voi rectifica imediat.
Buna ziua. Tatal sotului meu a decedat in 2000. Defunctul mai are 3 frati in viata. Tatal lor, adica bunicul a decedat cu trei saptamani inaintea tatalui meu, tot in anul 2000. In 2008 bunica impreuna cu ceilalti trei fiii au facut succesiunea dupa urma bunicului in certificatul de mostenitor aparand mostenitori doar bunica si unul dintre fii pentru ca ceilalti doi au declarat neacceptare tacita. Tatal meu nu apare deloc trecut in certificat, nici ca fiind decedat nici ca ar mai avea urmasi. Bunica a declarat la notariat ca a avut doar trei copii, in conditiile in care tatal meu are inregistrat certificatul de nastere si certificatul din prima casatorie(fara copii) in primaria comunei natale. Bunica a decedat si ea anul acesta. Doamna notar unde s-a facut acest certificat de mostenitor ne-a indrumat sa deschidem actiune in instanta dar nu ne-a dat sanse prea mari deoarece a zis ca s-a cam prescris termenul, implinindu-se anul acesta 4 ani de cand s-a incheiat succesiunea dupa bunic. Insa cred ca este o aberatie colosala, pentru ca sunt cazuri in care apar mostenitori ai unor bunuri chiar si dupa 50 de ani. Dupa bunica inca nu am facut succesiunea dar urmeaza. Chiar nu avem castig de cauza? Nu-mi vine sa cred. Ba mai mult s-au mai si vandut niste terenuri, desteptii ramanand cu banii, iar sotul meu ramanand cu deschiderea actiunilor in instanta. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns obiectiv. Mie mi se pare ca este chiar un abuz si caz penal ce au facut ei cu totii.
Va multumesc!