avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 855 soluții astăzi
Forum Activitate alessandram

Activitate alessandram

Răspuns la discuția Alternative la succesiune
Multumesc mult pentru raspunsul prompt! O zi buna, in continuare.
Un barbat de 72 ani are 3 copii: o fata din prima casatorie si 2 baieti din a doua casatorie. Este proprietarului unui apartament care a fost achizitionat pe durata casatoriei cu cea de-a doua sotie, mama celor 2 baieti. Este vaduv de aproape 20 ani, dar nu a deschis succesiunea niciodata. Inteleg ca succesiunea s-ar fi impartit intre sot si copii: 50% tatal si cate 25% baietilor.

Intrebari:
1) ce se intampla daca nu deschide succesiunea cat este inca in viata? Cum va decurge succesiunea dupa decesul tatalui? Partea acestuia (50%) se va imparti intre cei 3 copii sau se imparte intreaga valoare la 3, din moment ce nu s-a deschis succesiunea la timp?
2) ce poate face daca doreste sa o scoata de pe lista mostenitorilor pe fiica din prima casatorie?
3) exista vreo varianta sa lase apartamentul mostenire doar unuia dintre copii?
Unul dintre baieti este posibil sa divorteze curand si doreste sa lase in custodia fratelui partea lui de mostenire (nu neaparat cu acte), pana la clarificarea situatiei si pentru a nu face subiectul unui partaj.
Ceea ce stim este ca trebuie un certificat de la IML pentru orice act valabil peste 65 ani. Nu stim daca este preferabil un testament sau un alt fel de act, pentru a avantaja unul dintre mostenitorii de drept, in defavoarea celorlalti. Este plauzibil si inatacabil vreun demers legal, in acest sens? Care sunt riscurile?

Multumesc.